Neerlandia

Inhoud nummer 2 2024 | jaargang 128


suriname mensen zijn best wel dom
en hun denken
dat wij in nederland dom zijn

.


Eerst nog dit …

Verkiezingen in Nederland, Vlaanderen en België
hoofdredacteur Peter Debrabandere

Net zoals in Nederland zie je in meer Europese landen dat de traditionele partijen (sociaal-democraten, christen-democraten, liberalen en ook wel de groenen) terrein verliezen ten voordele van nieuwe partijen en politieke bewegingen, en dat het partijlandschap versnipperd raakt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker een een stabiele coalitie te vormen. In Vlaanderen knagen Vlaams-nationalistische partijen al ruim een halve eeuw aan de positie van de traditionele partijen – nu zijn dat N-VA en VB. VB heeft de onafhankelijkheid van Vlaanderen als doel en N-VA wil de Belgische staat omvormen tot een confederale staat. In Vlaanderen vraagt men zich nu voortdurend af of de tijd rijp is om zoals in Nederland een coalitie te vormen met nieuwe partijen en of VB en N-VA samen de Vlaamse regering zullen vormen.

Lees dit artikel


“In de moerstaal kan ik meer karakter kwijt”

Hoe het Nederlands een coole zangtaal werd
Peter Van Dyck

De Lage Landenlijst, de hitlijst van Nederlandstalige klassiekers die VRT-zender Radio 1 jaarlijks begin september uitzendt, is veel meer dan een puur nostalgische trip geworden. De toevoer van verse liedjes in onze taal is daar eenvoudigweg te groot voor. Het mag duidelijk zijn dat jonge artiesten het Nederlands als coole zangtaal ervaren.

Francisco Schuster, Pommelien Thijs, Camille Dhont en Maksim Stojanac lieten in de tv-reeks #LikeMe zien hoe rijk onze muziekcultuur is Foto VRT

De Lage Landenlijst is op 7 september te horen op VRT-zender Radio 1. Vanaf 30 augustus kunnen mensen op hun favoriete liedjes stemmen.


De toekomst van het Rubenskasteel: van participatie naar perfecte puzzel

Kristof Lataire

Een van de grootste troeven van Vlaanderen als toeristische bestemming is zijn schatkamer aan erfgoed. Dat rijke verleden heeft ook een toekomst. Onder de noemer Samen herbestemmen heeft Toerisme Vlaanderen de taak op zich genomen om de glorie van een aantal erfgoedlocaties in Vlaanderen te herstellen en te herwaarderen binnen de filosofie van Reizen naar Morgen: in samenspraak met alle betrokkenen en met respect voor de ziel van de plek. Een van die bijzondere plekken is het Rubenskasteel in Zemst, het buitenverblijf van kunstschilder Peter Paul Rubens begin 17e eeuw.

Rubenskasteel in Zems | © Frans Van Esch

Op deze rustgevende plek bracht de Vlaamse meester zijn oude dag door

PodWalk
In samenwerking met VRT lanceert Toerisme Vlaanderen vijf PodWalks rond prachtige erfgoedlocaties in Vlaanderen. Een van de podwalks neemt je mee door het Brabantse landschap en vertelt het verhaal van het Rubenskasteel.
Naast het Rubenskasteel ontfermt Toerisme Vlaanderen zich o.a. ook over de Sint-Godelieveabdij in Brugge, de Graventoren en getijdenmolen in Rupelmonde en de kastelen van Poeke en Leut. Het uitgangspunt is steeds hetzelfde: trouw blijven aan de ziel van de plek. Om die ziel en dat verhaal optimaal te beleven, kan je vanaf nu op podwalk. Arnout Hauben gidst je door de omgeving en de geschiedenis. Hij laat het Brabanste landschap zien door de ogen van de Vlaamse meester en verwijst onderweg naar enkele landschapsschilderijen van Rubens.
VRT PodWalks kan gratis gedownload worden via App Store of Google Play Store.
Visual Podwalks


Gezocht [en gevonden]: schilderende vrouwen uit de Lage Landen!

Katlijne Van der Stighelen

Maria Heijermans, Zelfportret, doek, 72 x 98 cm, Leuven, privécollectie, 1894

De recente zoektocht naar vergeten historische kunstenaressen heeft tal van schilderende vrouwen onder de aandacht gebracht. Sinds de late middeleeuwen waren ze in de Lage Landen artistiek actief. De thematiek van hun schilderijen varieerde , maar kunstenaressen uit Noord en Zuid hadden een voorkeur voor het schilderen van bloemstukken, stillevens en portretten. Zelfportretten namen een aparte plaats in.


“Als je eenmaal een zekere rijkdom aan culturen bent kwijtgeraakt, krijg je die niet zo makkelijk meer terug”

Ramy El-Dardiry, winnaar van De Bronzen Uil 2023
Ingrid Glorie

Elk jaar organiseren het Willemsfonds en het ANV de uitreiking van De Bronzen Uil, een prijs voor een literaire debuutroman met een actueel of universeel thema. In 2023 werd de prijs toegekend aan Ramy El-Dardiry. Zijn Tussen morgenzee en avondland neemt de lezer mee naar twee voor velen onbekende werelden: de Egyptische stad Alexandrië uit de jaren 1950 en de Jansberg in Noord-Limburg anno nu.

Ramy El-Dardiry | foto WRR, Arenda Oomen

Lees dit interview


Wereldberoemd onder haar voornaam: Wilhelmina

Culemborgse schoolheid leeft the American Dream
Bonny Wassing

Wilhelmina van Behmenburg

Nederlanders staan bekend als een van de langste volken ter wereld en voor een carrière als model is lengte dikwijls het ultieme criterium. Nederland heeft veel wereldberoemde modellen voortgebracht, zoals de Friese Doutzen Kroes. In de jaren zestig, als het woord supermodel nog niet bestaat, is er één ongetwijfeld de grootste: Wilhelmina. En ze heeft meer in haar mars dan alleen een mooi koppie.


Hoe vergroten we het leesplezier onder jongeren?

Helma Bovens & Bjorn Schrijen

Links: Tyjani Beztati vertelt welke boeken in de LEES-app zijn favoriet zijn; rechts: Poster om de LEES-app onder de aandacht te brengen.

De leesvaardigheid van jongeren is de afgelopen jaren hard teruggelopen. Samen met openbare bibliotheken en vele partners wil de KB als nationale bibliotheek van Nederland dit tij keren en het leesplezier van jongeren vergroten. Hoe pakken we dat aan en welke resultaten zijn er tot nu toe?

LEES, de nieuwe app voor wie niet van boeken houdt

De derde uitgang: naar de mooiste straat van Antwerpen (1)

Bart Lijdsman

Beurs voor Diamanthandel, detail van de gevel

De meeste mensen die in het station van Antwerpen aankomen, nemen de noordelijke uitgang naar het Koningin Astridplein of de dierentuin. Veel anderen nemen de westelijke uitgang naar De Keyzerlei en de Meir om te gaan winkelen. Veel minder mensen nemen de zuidelijke uitgang richting het Mediaplein. Hier zit DPG Media, de uitgever van tal van Vlaamse en Nederlandse kranten. Toch moet u deze uitgang nemen om in de mooiste straat van Antwerpen te komen.

U neemt deze uitgang niet om te gaan winkelen. Wel om kennis te maken met de art nouveau.


James Ensor: Vlaams icoon van het modernisme

Ludo Beheydt

James Ensor, De intrige (1890), KMSK Antwerpen | Bron: wikipedia.org/wiki/De_intrige

2024 is in Vlaanderen het Ensorjaar. James Ensor (1860-1949), 75 jaar geleden overleden, krijgt een grote retrospectieve tentoonstelling in het KMSK in Antwerpen en krijgt in MuZEE in Oostende een tentoonstelling Rose, rose, rose à mes yeux over het stilleven in België 1830-1930. Ensor wordt tegenwoordig mondiaal erkend als baanbrekend modernist, maar zijn verankering in de Vlaamse traditie is jammer genoeg wat buiten beeld gebleven.


“Altijd het afgewend zijn”

De tragische levenswandel van dichter Jotie T’Hooft
Leon Biessen

Jotie T’Hooft en Ingrid Weverbergh | Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis, CC BY 4.0 | Bron

Jotie T”Hooft (1956-1977) was zonder twijfel de bekendste en meest gelezen dichter van zijn generatie. Zijn buitensporige levenswandel, de cultstatus van zijn dichterschap, zijn geruchtmakende dood en het neoromantische karakter van zijn poëzie spelen daarbij een grote rol.


Waarom hun hebben niet fout is

Een contrasteerder die ook nog eens cool is
Stef Grondelaers

Niet alle taalveranderingen die door een gemeenschap razen, zijn blijvers: een jaar of tien geleden veroverde de sjtijl-uitspraak van stijl heel Vlaanderen, maar intussen lijkt de variant op rust in zijn oorspronkelijke habitat (Genk). Welke kwaliteiten moet een innovatie bezitten om zich in een taal, of in de diepste motor van een taal, de grammatica, te nestelen?

Lees dit artikel


Samenlezen van erfgoedverhalen met mensen die Nederlands leren

Nederlands als tweede (of derde, vierde, vijfde) taal
Elien Doesselaere

Nederlands, ik ga ervan uit, beste lezer, dat het uw moedertaal is. De taal waarin u bent opgevoed, waarin u denkt en droomt, waarin u geluk en verdriet kent. Kortom: de taal waarin u leeft. Of, mocht het niet uw moedertaal zijn, dat u er voldoende mee vertrouwd bent. Dat u zich haar eigen hebt gemaakt, aangezien u lezer bent van dit blad. Welnu, dat geldt natuurlijk niet voor een heleboel mensen in Vlaanderen en Nederland.

Cover ‘Dierenverhalen om samen te lezen’

Woke en antiwoke in de Lage Landen (1)

En (dus ook) in het Nederlands
Ad Foolen

Het is ieders goed recht om zich te weren tegen taalgebruik dat als krenkend ervaren kan worden, bijvoorbeeld slaven, blanken en non-binaire voornaamwoorden als hij en zij. Overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties doen hun best om hun taalgebruik neutraler en inclusiever te maken.

Een jaar na de tweedelige bijdrage Aan de haal met taal van Ludo Beheydt gaat Ad Foolen na of er nu iets valt te zeggen over hoe het inmiddels staat met (anti)woke taalgebruik en algemener met de sociale onrust waar dit taalgebruik deel van uitmaakt.


Column | De Nederlandse uitgever

Mira Feticu

Als ik richtingloos ben, open ik de dikke blauwe editie van De essays van Michel de Montaigne, zoals iemand die zich geen raad meer weet, de Bijbel opent. Want Montaigne weet me altijd terug naar mijn doel te brengen. En elke keer als ik hem lees, bedank ik in mijn hoofd de vertaler, Hans van Pinxteren. Want het Nederlands van de vertaling is schitterend en ik lees hem natuurlijk met potlood en papier erbij. Ik heb een apart notitieboek, dat ik Montaigne genoemd heb en waarin ik nieuwe woorden of manieren van zeggen noteer.


Rekenen in het Frans, spellen in het Nederlands

Hoe meertaligheid de taalontwikkeling bevordert
Isidore van Westing

Als je kinderen hebt, herinner je je vaak nog hun eerste woordje, maar niet altijd het moment dat ze hele zinnen gingen maken of gesprekken konden voeren. En laat die taalontwikkeling nou juist zo belangrijk zijn. Steeds meer kinderen groeien op met meerdere talen. In het werk van Maaike Verrips ligt daar de focus, want die taalontwikkeling floreert juist als je weet hoe je meerdere talen kan inzetten.

Visie van Drongo
De Nederlandse bevolking is in toenemende mate meertalig. Volgens recent onderzoek spreekt 25% van alle Nederlanders boven de 15 jaar thuis bij voorkeur een andere taal dan Nederlands. In grote steden wordt het percentage jongeren dat dagelijks andere talen spreekt, geschat op zo’n 60%. Vele honderden
talen en dialecten zijn dagelijks in gebruik en vormen voor hun gebruikers een bron van kennis, verbeelding, kracht en identiteit. De maatschappelijke norm is dat één nationale taal, het Nederlands, voor iedereen altijd de voertaal moet zijn. Daarnaast wordt in sommige contexten Engels gebruikt. Deze norm draagt niet zonder meer bij aan insluiting en participatie in een diverse samenleving. Er zijn ook negatieve
gevolgen, zoals de teloorgang van talenkennis bij de bevolking, maar ook uitsluiting en ongelijkheid.
Meer informatie


Een grote natuurbrand in de Lage Landen is geen ver-van-mijn-bedshow

In zijn filmscenario VUUR maakt Simon Weeda klimaatverandering acuut, beeldend en concreet
Ruud van Gessel

Simon Weeda | foto Marieke Odekerken

Vorig jaar won Simon Weeda de Visser-Neerlandiaprijs voor scenario met zijn inzending VUUR. Het winnende scenario gaat over een jongen die door Noord-Europa reist op zoek naar wildernis. Maar als hij die eindelijk heeft gevonden, wordt hij overvallen door een bosbrand en moet hij tot het uiterste gaan om te overleven. “De constante dreiging van het vuur is fantastisch geschreven. Elke scène, elke actie, elke handeling die De Jongen doet, draagt bij aan de drive van het verhaal. Hij duwt zichzelf in weerwil van zichzelf steeds dieper in een put.”, aldus de jury. Juryvoorzitter Ruud van Gessel en Simon Weeda bleven met elkaar in contact.

Lees dit interview


Recensies

Falcks verlicht koninkrijk(en)
Frank Judo

Donald Haks, Tussen Verlichting en Revolutie: Anton Reinhard Falck 1777-1843,
Verloren, Hilversum, 2023,
ISBN 978 94 6455 078 8,
421 pp.
Prijs: € 35,-.


Kroniek

Honderd bijeenkomsten van het Comité van Ministers
Maarten Vidal

De Taalunie pakte op 22 april uit met een academische zitting voor de honderdste bijeenkomst van haar Comité van Ministers sinds de oprichting van de organisatie in 1980. De ministers blikten vooruit met een Verklaring van Antwerpen én met de bekendmaking van de nieuwe algemeen secrfetaris, Gunther Van Neste. Wij blikken even terug: wat stond er eigenlijk tijdens al die vergaderingen op de agenda van de ministers?

Vertegenwoordigers van de regeringen v.l.n.r. R. Dijkgraaf, B. Weyts, F. Gräper, J. Jambon, H. Ori en algemeen secretaris a.i. L. Delrue. Foto SAYCHEESE

De verdwijning van Peter Treckpoel
We kennen Rick de Leeuw als veelzijdig mens: zanger, schrijver, dichter, interviewer etc.
Vorige maand voegde hij aan die lange lijst ook nog thrillerschrijver toe, want met De verdwijning van Peter Treckpoel heeft hij een razend spannende pageturner geschreven. Deze roman speelt zich af aan weerszijden van de Maas in Limburg, en dat is niet geheel toevallig, want De Leeuw woont daar inmiddels zo’n acht jaar. We spreken hem in café In Den Drej, de dorpskroeg van Heks, een schilderachtig dorpje in Belgisch Limburg.

Rick de Leeuw, De verdwijning van Peter Treckpoel,
Pelckmans Uitgevers, Kalmthout, 2024,
ISBN 978 94 6310 699 3,
224 pp.
Prijs: € 22,-.


Column | De buurman treedt op

Pieter-Bas van Wiechen

Wie naar het buitenland verhuist, moet op zoek naar nieuwe vrienden en het is dan afwachten wie je tegenkomt. De landgenoot komt vanzelf. Een ambassadeborrel, de wekelijkse gang naar de NOB-school of Koningsdag. Zelfs als je alle oranjegekleurde bezigheden wilt ontlopen, word je aan die landgenoot voorgesteld: “Ik ken een zus van een vriend van een kennis en die woont ook in Kaapstad …”

Voor je het weet, ben je op date met een Nederlander. De een is blijven steken in Nederland, de ander kraakt Nederland meteen af en laat je Hollands direct weten dat hij nooit meer teruggaat, en nog een ander is zo goed geïntegreerd dat je zijn paspoort wilt zien om te geloven dat het een landgenoot betreft.

Pieter-Bas van Wiechen (1975) is een verhalende journalist met pen en microfoon. Hij werkte eerder vanuit Amsterdam en Brussel. Sinds september 2023 is Kaapstad zijn nieuwe standplaats en maakt hij verhalen over zuidelijk Afrika.

Stef neemt plaats achter de vleugel onder de bomen met op de achtergrond de Tafelberg …


#ajax calimero gedrag,
ingegeven door #cruijff:
wij zijn dom en
hun zijn rijk?

Naar inhoudsopgave 2024/1

Naar boven