Visser-Neerlandiaprijzen 2023 voor Wim van de Donk, Annick Schramme en Simon Weeda

In het Hollands College van de KU Leuven werden op vrijdag 13 oktober 2023 de Visser-Neerlandiaprijzen uitgereikt aan Wim van de Donk en Annick Schramme. Zij kregen de prijs als beloning voor hun inzet voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking. De lofredes werden gehouden door Geert Bourgeois en Joop Daalmeijer. Op dinsdag 17 oktober werd op het Filmfestival Gent de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario uitgereikt aan Simon Weeda.

Na afloop van de uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijzen 2023 in het Hollands College in Leuven | foto Jo De Rammelaere

Prof. dr. Wim van de Donk is rector magnificus van Tilburg University en was van 2009 tot 2020 commissaris van de Koningin resp. de Koning in de provincie Noord-Brabant. Hij onderhield veelvuldig contact met het uitgebreid netwerk dat hij in Vlaanderen had opgebouwd en met de diplomatieke Vlaamse vertegenwoordiging in Nederland om de samenwerking met Vlaanderen te versterken. Dankzij zijn overtuigende rol waarmee hij het belang van de Nederlands-Vlaamse samenwerking wist aan te tonen, droeg hij bij aan het fundament om deze structureel te maken en blijvend uit te bouwen.

Geert Bourgeois feliciteert Wim van de Donk met de Visser-Neerlandiaprijs. | foto Jo De Rammelaere

Prof. dr. Annick Schramme is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management school. De Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking loopt als een rode draad door haar loopbaan. Zo was zij lid van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland, voorzitter van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie en lid van de Raad voor Cultuur in Nederland. Samen met de Universiteit Utrecht heeft zij het Leiderschap in Cultuur (LINC) Lage Landen-programma  ingericht, een uniek leiderschapsprogramma waarmee de opleiding investeert in de toekomstige leiders in cultuur in Vlaanderen en Nederland.

ANV-voorzitter Jan Lonink reikt de Visser-Neerlandiaprijs uit aan Annick Schramme. | foto Jo De Rammelaere

De laureaten ontvingen de oorkonde uit handen van Jan Lonink, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond. Aan de prijs is een geldbedrag van € 5.000,00 verbonden.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden de composities van Reo Pramana, Pol Stam en Lien Vanspringel uitgevoerd door het Belinfante Quartet, waarmee zij de ANV-prijzen op het Prinses Christina Compositie Concours 2022 wonnen.

Belinfante Quartet | foto Jo De Rammelaere

Simon Weeda schrijft proza, poëzie, drama, film en beschouwende teksten. Met zijn inzending Vuur won hij de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario 2023. Het scenario gaat over een jongen die door Noord-Europa reist op zoek naar wildernis. Maar als hij die eindelijk heeft gevonden wordt hij overvallen door een bosbrand en moet hij tot het uiterste gaan om te overleven. De jury bestond dit jaar uit: Ruud van Gessel (voorzitter en producent), Una Kreso (filmmaker), Raf Njotea (scenarist), Eric Taelman (producent) en Patrice Toye (filmregisseuse). Uit het juryrapport: “De constante dreiging van het vuur, is fantastisch geschreven. Elke scène, elke actie, elke handeling, die De Jongen doet draagt bij aan de drive van het verhaal. Hij duwt zichzelf in weerwil van zichzelf steeds dieper in een put.” Op het Filmfestival Gent, waar de prijs van € 7.500,00 werd uitgereikt, was ook de Vlaamse primeur van de film Onder de blote hemel, waarmee Lilian Sijbesma de prijs in 2018 won.

Simon Weeda met de cheque van € 7500,- na de uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario op het Filmfestival Gent | foto Jeroen Willems

De Visser-Neerlandiaprijzen worden op voordracht uit het publiek na advies van een commissie toegekend in drie categorieën. De culturele prijs is voor personen of organisaties die zich, waar ook ter wereld, inzetten voor de cultuur der Nederlanden of de Nederlandse taal. De maatschappelijke prijs is voor personen of organisaties die zich hebben ingezet voor projecten met maatschappelijke betekenis. De persoonlijke prijs is voor personen die zich belangeloos verdienstelijk maken voor mens en maatschappij of een verdienstelijke loopbaan hebben met initiatieven die ver uitstijgen boven wat redelijkerwijs verwacht mag worden bij een beroepsuitoefening. De Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario is de beloning voor de winnaar van de wedstrijd voor scenario’s voor een nog te produceren speelfilm. De inzendingen worden anoniem aan een vakjury voorgelegd. De prijs wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt op het Nederlands Film Festival en het Filmfestival Gent.

Mr. Herman Visser (1872-1943) was een veelzijdig mens met een grote sociale belangstelling. Zijn leven was gewijd aan studie en schrijven. Hij geloofde in beloningsrecht als tegenhanger van strafrecht: mensen die goede daden hebben verricht, daden die uitstijgen boven het dagelijks werk en plicht, moet je durven belonen. Deze gedachte is de basis van de Visser-Neerlandiaprijzen. Visser heeft zich altijd verzet tegen massasuggestie, massawaan en rassenhaat. Lang voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog pleitte hij al voor naleving van de mensenrechten en een verenigd Europa. Hij zag al vroeg de dreiging van het fascisme. Op 28 mei 1943 maakte hij een einde aan zijn leven: om de Duitse nazi’s voor te zijn.

De helft van zijn vermogen liet hij na aan het Algemeen-Nederlands Verbond om zijn idealen uit te dragen.