Visser-Neerlandiaprijs voor Wim van de Donk en Annick Schramme

Het ANV-bestuur heeft de Visser-Neerlandiaprijzen 2023 toegekend aan Wim van de Donk en Annick Schramme.

Wim van de Donk krijgt de prijs als beloning voor de succesvolle manier waarop hij zich als commissaris van de Koningin in Noord-Brabant heeft ingezet voor de versterking van de samenwerking tussen die provincie en Vlaanderen. Hij heeft een overtuigende rol gespeeld om het belang van samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen aan te tonen en daarmee bijgedragen aan het fundament om deze structureel te maken en blijvend uit te bouwen.

Annick Schramme krijgt de prijs als beloning voor de wijze waarop zij een betekenisvolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlands-Vlaamse samenwerking op wetenschappelijk en cultureel gebied. Zij heeft als lid/voorzitter van verschillende raden en/of adviescomités in de culturele sector in Nederland en Vlaanderen steeds aandacht gehad voor de relatie en uitwisseling Nederland-Vlaanderen.

De prijzen worden uitgereikt op vrijdag 13 oktober a.s. in het Hollands College in Leuven.

Op het programma staat ook de uitvoering van composities van Reo Pramana, Pol Stam en Lien Vanspringel door het Belinfante Quartet, waarmee zij de ANV-prijs wonnen op het Prinses Christina Compositie Concours 2022.

De Visser-Neerlandiaprijzen worden mogelijk gemaakt door het Visser-Neerlandiafonds. Grondlegger van het fonds is mr. H.L.A. Visser, die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van zijn vermogen aan het ANV naliet met de bedoeling deze gelden volgens zijn idealen te besteden. Hieruit zijn de Visser-Neerlandiaprijzen voortgekomen, die het ANV sinds 1955 toekent.