Tussen morgenzee en avondland wint De Bronzen Uil 2023

Ramy El-Dardiry heeft met zijn debuut Tussen morgenzee en avondland De Bronzen Uil 2023 gewonnen. De beesten van Gijs Wilbrink won de Lezersprijs.

Ook dit jaar ontdekte de jury talenten die hun weg zochten van brons naar goud. Een schrijf- en leestocht die voerde langs aangrijpende thema’s als geestelijke vervreemding en lichamelijke ontwrichting. Met personages in een ongemakkelijke spreidstand tussen de normen en waarden van verschillende werelden. Verhalen over twijfel en hoop, over achterlaten en verder zoeken. Dikwijls zo diep persoonlijk beschreven dat het autobiografische heel dichtbij lijkt. Met karakters die hun ontsnappingsroute zoeken, laverend tussen de tegenstrijdigheden binnen de samenleving, hun cultuur, hun generatie. Een samenleving die soms slaat, soms zalft. Deze boeken zijn spiegels waarin ook jongeren zich herkennen. Jonge mensen die worstelen met hun omgeving maar die desondanks hoopvol naar morgen kijken.

Tussen morgenzee en avondland  van Ramy El-Dardiry (uitgeverij Querido) leek de jury dichter bij het goud te staan. Omdat de auteur niet koos voor een rechte weg maar voor meerdere kronkelwegen. Die omwegen zijn geen last maar een lust. Als een mozaïek, ondoorgrondelijk van dichtbij, openbarend van verderaf. Het vertelplezier spat letterlijk en figuurlijk alle richtingen uit, tot groot vermaak van de lezer die bereid is mee te hollen, te duiken en te springen. Maar ook bereid is stil te staan; bij het besef dat een huis niet altijd een thuis is, dat inzet niet altijd beloond wordt, dat het verleden opeisend kan zijn, dat nestelen verstikkend kan zijn, dat een mythe mooier oogt dan de realiteit, dat leren uit voorbeelden misleidend kan zijn en dat een stad meer ervaring heeft dan een passant.

De Bronzen Uil 2023 en de cheque van 10.000 euro werden op 25 november 2023 uitgereikt op het festival Het Betere Boek in Gent, dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Willemsfonds, initiatiefnemer van de prijs.

Lezersprijs
Het publiek en de lezersjury’s van het ANV, Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven Leest kozen voor De beesten van Gijs Wilbrink (uitgeverij De Bezige Bij). Wilbrink ontving voor de Lezersprijs een kunstwerk.

Genomineerden De Bronzen Uil 2023

  • Citroeninkt (Maral Noshad Sharifi, Prometheus)
  • De beesten (Gijs Wilbrink, De Bezige Bij)
  • De Randen (Angelo Tijssens, Borgerhoff & Lamberigts)
  • Peninsula (Lieven Stoefs, Pelckmans)
  • Tussen morgenzee en avondland (Ramy El-Dardiry, Querido)
  • Weerlicht (Jante Wortel, Das Mag)

Samenstelling jury
Peter Van den Eede (voorzitter), Majida Bellal, Wim van Gelder, Melissa Giardina, Rashid Mohammad Hosseini, Sylvain Peeters, Sofie Vandamme en Lenny Vos.