Stemprocedure Lezersprijs De Bronzen Uil

Tot en met 7 december 2022 kunnen lezers stemmen op hun favoriet voor de lezersprijs van De Bronzen Uil, de literaire debuutprijs van het Willemsfonds en het ANV.  Dat kan met het stemformulier op de website van De Bronzen Uil.
De genomineerde boeken zijn: 
821 mensen die er ook toe doen van Anna van der Kruis, uitgeverij Orlando BV 
Aleksandra van Lisa Weeda, uitgeverij De Bezige Bij 
Brandingen van Paul Verrept, uitgeverij Koppernik 
De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns, uitgeverij De Arbeiderspers 
Diepdiepblauw van Nikki Dekker, uitgeverij De Bezige Bij 
Honingeter van Tülin Erkan, uitgeverij Pelckmans. 

Stemprocedure 
Het totaal aantal stemmen dat via de website wordt uitgebracht telt voor 20% mee. Daarnaast zijn er lezersjury’s samengesteld van maximaal 10 personen die per groep een eigen top 3 kiezen, de uitslagen daarvan tellen voor 15% mee. Deze lezersjury’s zijn: Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest. Ook het ANV heeft een lezersjury samengesteld met Jenny Bleijenberg, Alet Cadee, Marianne Elemans, Gretha de Groot, Wesley Hennep, Susan Hommerson, Willem Possemiers, Elise van Schaik en Marianne van Scherpenzeel. De uitslag van de ANV-lezersjury telt voor 20% mee. Met deze stemprocedure beogen de organisatoren een zo’n groot mogelijke objectiviteit en is de invloed van populariteitsacties gering. 

Prijs van de vakjury  
Naast de lezersprijs is er uiteraard de prijs van de vakjury (samenstelling: Jos Geysels (voorzitter), Yasmine Allas, Majija Bellal, Wim van Gelder, Anneleen Van Offel, Sylvain Peeters en Sofie Vandamme.  

Bekendmaking winnaars 
De winnaars worden bekendgemaakt aan het slot van het festival Het Betere Boek op 10 december 2022 dat plaatsvindt van 14.00 tot 17.30 uur in Bibliotheek De Krook in Gent. Alle genomineerde schrijvers zijn aangesteld als curator van het festival. Om 18.00 uur is de prijsuitreiking in De Vooruit in Gent. De winnaar van De Bronzen Uil krijgt het beeldje van de bronzen uil en een cheque van 10.000; de winnaar van de Lezersprijs ontvangt een kunstwerk. In het jaar na de prijsuitreiking wordt nog een programma voor de laureaten samengesteld om zo lang mogelijk publiciteit aan de winnende boeken te kunnen geven.