Prof. dr. Ludo Simons en beiaardier Mathieu Daniël Polak laureaten Visser-Neerlandiaprijs 2019

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) heeft de Visser-Neerlandiaprijzen 2019 toegekend aan prof. dr. Ludo Simons en Mathieu Daniël Polak.
De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 5.000 euro.

Prof. dr. Ludo Simons behoort tot de meest vooraanstaande academici van Vlaanderen. Hij is een voornaam en erudiet man, een gentleman in woord en daad. Altijd stelde hij zijn kennis en wijsheid in dienst van het boek als cultuurproduct en van de universiteit als ‘het huis van de geest’. Zijn carrière als academicus en bibliothecaris was er mede op gericht de cultuur van de Lage Landen te schragen en uit te dragen; in die zin heeft hij ook een stevig onderbouwde brug geslagen tussen Vlaanderen en Nederland. Het ravijn tussen Essen en Roosendaal wordt weleens gebruikt om een barrière in de Nederlands-Vlaamse samenwerking te benoemen. Het is de titel van het essay van Ludo Simons met zijn ideeën voor een culturele integratie tussen noord en zuid in een geest van verdraagzaamheid.
De laudatio wordt uitgesproken door professor Pierre Delsaerdt.

Mathieu Daniël Polak verricht baanbrekend werk met componeren en arrangeren van carillonmuziek. Hij draagt bij aan creatieve en innovatieve veranderingen in het ‘beiaardlandschap’ door het gebruik van niet-Westerse muzikale elementen in zijn composities en arrangementen. Deze innovaties voegt hij toe aan de reeds bestaande traditionele en stijleigen vormen van beiaardmuziek, een traditie met een geschiedenis van ruim 500 jaar. Mathieu Polaks meest recente carillonwerk is Chag Sameach (vreugdevolle en goede feestdagen), een suite voor carillon waarin de Joodse feestdagen centraal staan, zoals Purim, Pesach, Chanukah, Yom Kippur en Rosh Hashanah.
De laudatio wordt uitgesproken door beiaardier Boudewijn Zwart.

De prijzen worden uitgereikt op zaterdag 1 februari 2020 in het stadhuis van Turnhout, Grote Markt 1, 2300 Turnhout. Aanvang: 15.00 uur.
Voorafgaand aan de prijsuitreiking is van 13.45 tot 14.45 uur het Chag Sameach Visser-Neerlandia Concert op het carillon van de Sint Pieterstoren door beiaardiers Georg Wagner, Ariane Toffel, Mathieu Daniël Polak en Christian Michel