Nominaties Taalboekenprijs 2022 bekend

Dit najaar wordt (voor de vierde keer) de Taalboekenprijs toegekend – een onderscheiding voor het beste boek over (de Nederlandse) taal. Aan de prijs is een geldbedrag van € 3000 verbonden. Het winnende boek wordt bekendgemaakt op 1 oktober, aan het begin van de Week van het Nederlands.

Nominaties

Er zijn vijf boeken voor de prijs genomineerd:

Atlas van het dialect in Vlaanderen van Johan De Caluwe e.a. Een aantrekkelijk en onderhoudend overzichtswerk waarin een beeld wordt geschetst van de rijkdom van het zo gevarieerde dialectlandschap van Vlaanderen. (Lannoo, coverafbeelding)

Grote geschiedenis van de Nederlandse taal van Jelle Stegeman. Lijvige studie van hoe het Nederlands — grammatica, uitspraak en woordenschat — zich door de eeuwen heen gevormd heeft, en welke invloeden — volken, talen en gebeurtenissen — daar een rol bij hebben gespeeld. (Amsterdam University Press, coverafbeelding)

Tot in de puntjes … Praktische leestekengids van Miet Ooms. Naslagwerk over het gebruik van leestekens, van punten en komma’s tot smileys, maar tegelijkertijd een leesboek over de historie en ontwikkeling van onze interpunctie. (Sterck & De Vreese, coverafbeelding

Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis van Dirk Schoenaers e.a. Vijf experts geven een beeld van de literaire en zakelijke vertaalpraktijk in de Lage Landen door de eeuwen heen, en de sociale en culturele achtergronden daarbij. (Boom, coverafbeelding) • Zeven talen in zeven dagen. Een avonturenboek van Gaston Dorren. Hoe tem je een nieuwe vreemde taal met je kennis van andere talen? Fries, Deens, Noors, Zweeds, Italiaans, Spaans en Portugees zijn makkelijker te doorzien zodra je wat beter gaat letten op grammatica en woordenschat. (Athenaeum—Polak & Van Gennep, coverafbeelding)

Jury

De jury bestaat – net als voorgaande jaren – uit:

• Nelleke Noordervliet (juryvoorzitter) – schrijfster en bestuurslid van Onze Taal
• Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw
• Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het ANV
• Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal
• Geertje Slangen – taalraadsvrouw bij de VRT.


De drie initiatiefnemers – het Genootschap Onze Taal, dagblad Trouw en het ANV – willen met deze prijs de aandacht voor het goede taalboek bevorderen. Goed betekent in dit geval ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.
In 2019 kreeg Gaston Dorren de prijs voor zijn boek Babel, in 2020 was 15 eeuwen Nederlandse taal van Nicoline van der Sijs de winnaar, en Diedrik van der Wal won in 2021 met zijn boek Alles begint met A.