Nominaties Taalboekenprijs 2021

Dit najaar wordt (voor de derde keer) de Taalboekenprijs toegekend – een onderscheiding voor het beste boek over (de Nederlandse) taal. De prijs, waaraan een geldbedrag van € 3000 verbonden is, wordt uitgereikt op 2 oktober, aan het begin van de Week van het Nederlands.

Nominaties

Er zijn vijf boeken voor de prijs genomineerd:

  • Alles begint met A, van letterkenner Diedrik van der Wal. Een bladerencyclopedie met faits divers en petites histoires over de letters van ons alfabet. (De Harmonie)
  • Buurtaal. Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland, van vertaler en variatielinguïst Miet Ooms. Handboek dat de verschillen tussen het Nederlands van Nederland en dat van Vlaanderen gedetailleerd in beeld brengt, met veel tips hoe je daar als vertaler of (tekst)schrijver mee om moet gaan.  (Sterck & De Vreese)
  • Helder mij even op. De beste WoordHoeken uit NRC van taalhistoricus Ewoud Sanders. Het beste, leukste en interessantste uit de taalrubriek ‘WoordHoek’, over de (soms in nevelen gehulde) oorsprong en de (vaak verrassende) ontwikkeling van woorden, uitdrukkingen en taalverschijnselen.  (Walburg Pers)
  • Het taaldier mens. Over de oorsprong, geschiedenis en gebruik van taal, van Jan Pekelder, hoogleraar taalkunde aan de Parijse Sorbonne-universiteit. Korte, duidelijke antwoorden op uiteenlopende vragen over taal in het algemeen en het Nederlands in het bijzonder. (Uitgeverij Lias)
  • Taalwetten maken en vinden. Het ontstaan van het Standaardnederlands van etymologe en historisch taalkundige Nicoline van der Sijs. Een nauwgezette geschiedschrijving van het ontstaan van onze standaardtaal – van de eerste aanzetten tot regulering in de renaissance tot het ‘vasttimmeren’ van de regels in de zeventiende en achttiende eeuw.  (Sterck & De Vreese)

De drie initiatiefnemers – het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw – willen met deze prijs de aandacht voor het goede taalboek bevorderen. Goed betekent in dit geval ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’. In 2019 won Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel, in 2020 was 15 eeuwen Nederlandse taal van Nicoline van der Sijs de winnaar.

Jury

De jury bestaat – net als voorgaande jaren – uit:

  • Nelleke Noordervliet (juryvoorzitter) – schrijfster en bestuurslid van Onze Taal
  • Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw
  • Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het Algemeen-Nederlands Verbond
  • Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal
  • Geertje Slangen – producer en coördinator bij VRT Taal

Bron: Persbericht Onze Taal