Machteld Siegmann wint met ‘De kaalvreter’ De Bronzen Uil

De Nederlandse Machteld Siegmann (1972) heeft met haar debuutroman De kaalvreter de Bronzen Uil 2020 gewonnen. De schrijfster won ook de publieksprijs.

Machteld Siegmann ontvangt de cheque en het bronzen beeldje van De Bronzen Uil

De Bronzen Uil werd zaterdag 10 oktober 2020 uitgereikt na afloop van de tiende editie van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds in Gent. De Kaalvreter (Ambo Anthos Uitgever) is het verhaal van Leie Blum, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht wordt bij een boerengezin. Na de oorlog bouwt ze haar leven zorgvuldig opnieuw op, maar in de zomer van 1974 wordt dat op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken.

Jury

“De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen”, zei juryvoorzitter Jos Geysels. “Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving. Strak gecomponeerd en toch lenig in het lezen. Een boek dat ontroert en tot de in de kern raakt en knaagt.”

Prijs

Aan De Bronzen Uil is een cheque van 10.000 euro verbonden en een bronzen beeld van een uil. De Publieksprijs is een ets. Siegmann gaat in het voorjaar van 2021 ook op tournee langs boekhandels in Vlaanderen en Nederland.

Bron: Belga

Bekendmaking van de Publieksprijs en juryprijs van De Bronzen Uil