Lisa Weeda wint met ‘Aleksandra’ De Bronzen Uil
Lezersprijs voor ‘De gelijktijdigheid der dingen’ van Frouke Arns

Na afloop van het festival Het Betere Boek in De Krook in Gent waar alle genomineerden voor De Bronzen Uil een programma hadden verzorgd, werden De Bronzen Uil en de Lezersprijs uitgereikt in het Kunstencentrum Viernulvier (voorheen De Vooruit).
De vakjury koos het debuut Aleksandra (De Bezige Bij) van Lisa Weeda als winnaar. Zij ontving het bronzen beeldje van De Bronzen Uil en een cheque van 10.000 euro.
De jury over Aleksandra
“De Bronzen Uil gaat naar een overtuigend en krachtig debuut waarin aan de hand van een familie de tragiek van een heel land, en bij uitbreiding van de hele wereld, inzichtelijk gemaakt wordt. De jury is gefascineerd door de literair zorgvuldige wijze waarop de kleine en grote geschiedenis met elkaar worden verbonden, waarin de harde realiteit contrasteert met het surrealistisch universum. Fictie en magie tuimelen spannend door de tijd. Het is een ode aan de opstand van de verbeelding tegen het cynisme van de macht.“

ISBN: 9789403130811
352 pp. Prijs: E 22,99
Meer informatie
Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra’s deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.
Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.
Lezersprijs
Het publiek had een andere favoriet. De vijf lezersjury’s (Antwerpen leest, ANV, Brugge leest, Gent leest, Leuven Leest en de kiezers die via de website hun stem hadden uitgebracht, vonden De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns (De Arbeiderspers) het beste boek.

ISBN: 9789029544801
231 pp. Prijs: E 20,00
Meer informatie
Tijdens een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd van geld en documenten belandt hij in de zorgzame handen van een oude Duitse vrouw, Helena, zelf een Heimatvertriebene, die een teruggetrokken leven leidt aan de rafelrand van Europa. Door de komst van Nizar breekt Helena’s eigen verdrongen verleden stukje bij beetje open en moet zij de keuzes die ze in haar leven maakte onder ogen zien. Frouke Arns vervlecht een oud en nieuw vluchtverhaal tot een verbeeldingsvolle mozaïekroman over vluchten en thuiskomen.
De gelijktijdigheid der dingen is de deels op eigen familiegeschiedenis geïnspireerde debuutroman van Frouke Arns. Een meeslepend geschreven, caleidoscopisch verhaal over oorlog en verdrijving, liefde, familiebanden en de genade van overgave.
Andere genomineerden
• 821 mensen die er ook toe doen – Anna van der Kruis – Orlando
• Brandingen – Paul Verrept – Koppernik
• Diepdiepblauw – Nikki Dekker – De Bezige Bij
• Honingeter – Tülkin Erkan – Pelckmans

Het viel de jury op hoe auteurs in een vernieuwende structuur relevante verhalen brengen die ingebed zijn in de soms harde realiteit, in het nu. De auteurs zijn niet wereldvreemd, maar hun verbeeldingskracht maakt die bevreemdende wereld begrijpelijker en toegankelijker. Hierdoor creëren ze een breder venster dat de lezer meer uitzicht geeft en daardoor die werkelijkheid meer hanteerbaar maakt.
Opmerkelijk is een groeiende traditie van jonge auteurs die zich inspireren door hun roots zonder de beperking van de nostalgie maar wel als een zoektocht naar een eigen plaats en positie in de wereld.
Samenstelling jury
Jos Geysels (voorzitter), Anneleen Van Offel, Majida Bellal, Sofie Vandamme, Sylvain Peeters, Wim van Gelder, Yasmine Allas.