Jan Lonink nieuwe voorzitter ANV

Het ANV heeft Jan Lonink tot voorzitter benoemd als opvolger van Wim van Gelder. Jan Lonink was tot 1 mei 2021 burgemeester van Terneuzen.

Jan Lonink

Jan Lonink (1951) heeft een ruime ervaring in de Nederlands-Vlaamse samenwerking. Als burgemeester van Terneuzen was hij gedurende achttien jaar uiteraard nauw betrokken bij het kanaal Gent-Terneuzen en ontwikkelingen bij het sluizencomplex, maar de betrekkingen met Vlaanderen zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van zijn burgemeesterschap. Hoogtepunt was de realisering van de fusie van het Havenbedrijf Gent met Zeeland Seaports waarbij Terneuzen als partner betrokken was. Ter gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester van Terneuzen werd hem op 23 april 2021 het symposium Samen kansen verzilveren in de grensregio aangeboden. Voordat Jan Lonink burgemeester van Terneuzen werd, was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA en burgemeester van andere steden in Nederland.
Jan Lonink over het ANV-voorzitterschap: “Het ANV wil Nederlanders en Vlamingen bij elkaar brengen en inspireren over de grens van Vlaanderen en Nederland heen en binnen het Nederlands taal- en cultuurgebied. Met taal, cultuur en onderwijs als bindmiddel en stimulering van samenwerking op een breed terrein tussen publieke en private partijen als middel. Dat is niet vanzelfsprekend, zoals we in deze coronatijd zagen. Van de een op de andere dag waren burgers van elkaar afgesloten  door het sluiten van de grens. Ik sta te popelen om met alle enthousiaste leden en sympathisanten de samenwerking te bestendigen en uit te breiden. Voor de burgers!”