Jacqueline Epskamp wint Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario

Met haar scenario Turks IJs heeft Jacqueline Epskamp de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario 2021 gewonnen. Zij ontving de prijs van 5000 euro op 21 oktober 2021 op het Filmfestival Gent.

Turks IJs is een jeugdfilmscenario en gaat over de Twents-Turkse Didem, die dolgraag wil kunstschaatsen maar dat niet mag van haar vader. Als ze tijdelijk bij haar zus in Amsterdam moet gaan wonen, gaat ze stiekem toch les nemen. Wanneer dit uitkomt, confronteert dit haar familie niet alleen met hun eigen dromen, maar ook met het grote familiegeheim.

De vakjury bestaande uit Ruud van Gessel (producent; voorzitter), Claire van Daal (programmeur Nederlands Film Festival), Raf Njotea (scenarist), Michiel Philippaerts (programmeur Filmfestival Gent) en Eric Taelman (producent) beoordeelde 32 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen.

De jury over Turks IJs:
“Een gevoelig en veelzeggend scenario dat al tijdens het lezen als film beleefd wordt en dat nog enkele dagen door je hoofd blijft spelen. Het scenario vertelt een rijk verhaal waarin de interessantste ideeën zijn verwerkt en verschillende thema’s op een natuurlijke wijze door de plot zijn geweven. Een scenario waarin ook de zo gewenste diversiteit en inclusiviteit in onze samenleving én in de filmwereld als vanzelfsprekend voelt, en niet omdat het moet.”

De wedstrijd Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario staat open voor scenario’s van nog te produceren speelfilms. Met deze prijs wil het ANV scenarioschrijvers steunen in de verdere ontwikkeling van hun scenario om de kans op verfilming te vergroten. Daarom krijgt niet alleen de winnaar een juryrapport, maar ontvangen alle deelnemers een kort commentaar op hun inzending. De prijs wordt afwisselend uitgereikt op het Filmfestival Gent en het Nederlands Film Festival in Utrecht met medewerking van het Scenaristengilde en het Netwerk Scenarioschrijvers. De winnaars van 2019 en 2020 Elvie van Lilian Sybesma en Hout van Matthijs Bockting zijn nu in productie. Cleo van Eva Cools, de winnaar van 2017, ging in 2020 op het Filmfestival Gent in première.

De nieuwe scenariowedstrijd voor de Visser-Neerlandiaprijs is opengesteld. De sluitingsdatum hiervoor is 1 juni 2022. Meer informatie staat in het reglement.