Jacqueline Epskamp wint Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario 2022

De Nederlandse Jacqueline Epskamp won met haar scenario Hunkering de 10e editie van de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000 euro. De uitreiking vond plaats op 24 september 2022 op het Nederlands Film Festival aan het slot van de Dag van het Scenario, die het Netwerk voor Scenarioschrijvers jaarlijks organiseert.

Hunkering gaat over Tinie, een ouder wordende vrouw die na een relatie van vijftig jaar haar leven opnieuw moet vormgeven. Wie is ze en wat is haar plek op de wereld.

De jury over Hunkering:
Hunkering is een origineel, subtiel verteld verhaal, dat je direct meeneemt in het innerconflict van het hoofdpersonage. De keuze voor een oudere vrouw als protagonist is iets dat we nog veel te weinig zien. Dit scenario heeft een glansrol in petto voor een oudere actrice en de rest van de cast. De frustraties van het hoofdpersonage in haar huidige leven met een dementerende echtgenoot en de verhoudingen tussen de gezinsleden creëren een rijk verhaal.
Méér dan enkel: ‘vrouw zoekt nieuw leven met nieuwe liefde maar kiest toch voor echtgenoot’. Dit is een ode aan het ouder worden en de pijn die daar soms bij hoort.”

De Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario is een Nederlands-Vlaamse prijs die sinds 2012 jaarlijks om beurten wordt uitgereikt op het Nederlands Film Festival en het Filmfestival Gent. De prijs is bedoeld om scenarioschrijvers te helpen met de verdere ontwikkeling van hun scenario. De inzendingen worden anoniem aan de jury voorgelegd. De jury was dan ook verrast dat de inzender van Hunkering dezelfde winnaar was als vorig jaar.

Jacqueline Epskamp is scenarioschrijver, auteur en docent aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie. Ze schreef onder meer de scenario’s voor de films Stellenbosch, Divorce en De Co-assistent.  In 2021 won zij ook de prijs voor haar scenario Turks IJs, een jeugdfilm over de Twents-Turkse Didem die dolgraag wil kunstschaatsen, maar dat niet mag van haar vader.

Jacqueline Epskamp | foto Almicheal Fraay

De jury bestond uit Ruud van Gessel (producent), Claire van Daal (programmeur Nederlands Film Festival), Una Kreso (filmmaker), Raf Njotea (scenarist) en Eric Taelman (producent).

De nieuwe editie van de wedstrijd is geopend met een verhoogd prijzenbedrag van 7.500 euro voor de winnaar.