Ingrid Glorie wint prestigieuze Zuid-Afrikaanse prijs

De Zuid-Afrikaanse Van Ewijck Stigting reikt ieder jaar een zogenaamde ‘prestatiebeurs’ uit aan een persoon of instelling in Nederland of Zuid-Afrika die zich heeft ingezet voor het bevorderen van de culturele banden tussen Nederland en Zuid-Afrika. Aan deze prijs is een geldbedrag verbonden van 75 duizend rand (ca. 4 duizend euro).

Dit jaar gaat de Prestatiebeurs naar de Nederlandse journalist, vertaler en programmamaker Ingrid Glorie. Glorie (1969) schrijft regelmatig voor het ANV-tijdschrift Neerlandia en is nauw betrokken bij projecten die het ANV steunt. Zo is zij initiatiefnemer en programmeur van de Week van de Afrikaanse roman, een tournee van Afrikaanstalige schrijvers en artiesten langs theaters, bibliotheken, boekwinkels en universiteiten in Nederland en Vlaanderen. In 2015 organiseerde ze samen met Herman van Veen en de Zuid-Afrikaanse zangeres Karin Hougaard een tweedaags festival van Afrikaanse muziek op landgoed De Paltz in Soest. Tijdens dit festival werd de verzamel-cd Byvoorbeeld… gepresenteerd,met muziek van twintig bekende Afrikaanse artiesten, onder wie Amanda Strydom, Die Heuwels Fantasties en Jack Parow. In 2018 was Glorie de drijvende kracht achter het Festival voor het Afrikaans in theater De Brakke Grond in Amsterdam.

Glorie gaf als gastdocent zeer populaire colleges over Zuid-Afrikaanse literatuur aan de universiteiten van Utrecht en Leiden en vertaalde vijf romans en een verhalenbundel uit het Afrikaans in het Nederlands. In 2018 ontving ze de “Vertaalengel” van de Nederlandse Auteursbond vanwege haar initiatief om een bezoek van een Afrikaanse schrijver altijd te koppelen aan een workshop voor Nederlandse vertalers.

Veel van haar activiteiten organiseerde Glorie in samenwerking met het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam. Ze was van 2012 tot en met 2019 hoofdredacteur van het tijdschrift van het Zuid-Afrikahuis, Maandblad Zuid-Afrika, later Zuid-Afrika Spectrum. Momenteel werkt ze als freelance journalist onder meer voor de Zuid-Afrikaanse website www.voertaal.nu en de Nederlandse en Vlaamse publicaties Spectrum, Neerlandia, De Reactor en Ons Erfdeel.

In coronajaar 2021 nam ze het initiatief tot een nieuwe serie boekpresentaties, “Boeken uit het Huis”, georganiseerd in samenwerking met het Zuid-Afrikahuis en de Taalunie. Tijdens deze gesprekken, die ook via YouTube te volgen zijn, wordt gebruik gemaakt van het principe van “luistertaal”. Luistertaal wil zeggen dat twee sprekers ieder hun eigen taal blijven spreken, bijvoorbeeld Nederlands en Afrikaans, zonder dat overgestapt wordt naar een derde taal, zoals het Engels, om elkaar te begrijpen.

De Prestatiebeurs van de Van Ewijck Stigting is een bekroning voor in het verleden geleverde prestaties. Glorie wil niettemin nog lang bij Zuid-Afrika en het Afrikaans betrokken blijven. Zo zijn er onder meer plannen voor een volgende editie van het Festival voor het Afrikaans in het najaar van 2023. En ze werkt aan een cursusboek Afrikaans voor Nederlandstaligen. Glorie hoopt in de loop van 2022 naar Zuid-Afrika af te reizen om haar prijs in ontvangst te nemen.

Ingrid Glorie