Het beste boek over taal

Onze Taal, dagblad Trouw en het ANV organiseren voor de tweede keer de verkiezing van het beste taalboek van het afgelopen jaar – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek. Oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant: dat zijn de belangrijkste criteria. Een deskundige jury kiest in de Week van het Nederlands het winnende boek. Dit zijn de kanshebbers:

Wat je zegt, gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen van de onlangs helaas overleden taaljournaliste Liesbeth Koenen. Gebundelde columns, kort maar krachtig, over “de lol en het wonder van de taal”, waarin haar fascinatie voor de werking van de taal steeds weer naar voren komt.

15 eeuwen Nederlandse taal van de zeer productieve taalkundige Nicoline van der Sijs. Een gedegen studie over de ontwikkeling van het Nederlands, vanaf de Middeleeuwen tot vorig jaar, met als rode draad de grote invloed die het contact met andere talen steeds weer gehad heeft.

Smibanese woordenboek 2.0 van rapper Soortkill. Een fris en verrassend woordenboek van de straattaal van de Amsterdamse Bijlmermeer.

De handen van Cicero. Retorische antwoorden op de retoriek van deze tijd. Bas Heijne, Jan Kuitenbrouwer, Arnon Grunberg en nog elf anderen schrijven over hoe kennis van retorica en argumentatie steeds belangrijker wordt in de huidige tijd, waarin iedereen steeds mondiger wordt.

Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht van voormalig hoogleraar sportrecht Rob Siekmann. De uitspraken van Nederlands beroemdste voetballer geïnventariseerd en geanalyseerd.

De geniale eenvoud van taal. Wat ons allemaal tot talenwonder maakt van taalkundige Hedde Zeijlstra. Een zoektocht naar hoe complex en tegelijkertijd verrassend eenvoudig de taal in elkaar zit, en hoe het onze hersenen schijnbaar moeiteloos lukt die taal te gebruiken.

Het winnende boek wordt in de Week van het Nederlands bekendgemaakt.

De genomineerde titels voor de Taalboekenprijs 2020