Genomineerden Taalboekenprijs 2023

Dit najaar wordt voor de vijfde keer de Taalboekenprijs toegekend – een onderscheiding voor het beste publieksboek over (de Nederlandse) taal. Aan de prijs is een geldbedrag van € 3000 verbonden. Het winnende boek wordt begin oktober bekendgemaakt, in de Week van het Nederlands.

Nominaties

  • Dwaaltaal. Aangenomen onwaarheden van onze tijd van Jurriën Rood. Over de platgeslagen betekenis van dooddoeners (zoals ‘Over smaak valt niet te twisten’) – en over hoe je daar ook anders naar kunt kijken. (Uitgeverij Noordboek).
  • Je mag ook niets meer zeggen. Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd van Mounir Samuel. Een nieuwe wereld waarin geen plaats is voor ongelijkwaardigheid, uitsluiting en onderdrukking, vraagt ook om een nieuwe taal. Wat is er allemaal nodig om tot die nieuwe taal te komen? (Uitgeverij Nieuw Amsterdam).
  • Het n-woord. De geschiedenis van een beladen begrip van Ewoud Sanders. Over de historie van het woord neger in het Nederlands, van de zestiende eeuw tot nu, en over hoe de betekenisontwikkeling van dat woord ook een spiegel is van de samenleving. (Uitgeverij Prometheus).
  • Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel van Ted van Lieshout. Een taalkundige rondleiding langs alle spreekwoorden en gezegden die staan afgebeeld op het schilderij De omgekeerde wereld van Pieter Bruegel de Oude. (Uitgeverij Leopold).
  • Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte van Robbert Wigt. Een inventarisatie en analyse van de retorische trucs en technieken (met veel voorbeelden) van de zeer debatvaardige Mark Rutte. (Mazirel Pers)

De drie initiatiefnemers – het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw – willen met deze prijs de aandacht voor het goede taalboek bevorderen. Goed betekent in dit geval ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.

In 2019 kreeg Gaston Dorren de Taalboekenprijs voor zijn boek Babel, het jaar daarop was 15 eeuwen Nederlandse taal van Nicoline van der Sijs de winnaar. Diedrik van der Wal won in 2021 met Alles begint met A, en in 2022 ging de prijs naar Vertalen in de Nederlanden, van Ton Naaijkens e.a.

Jury

  • Frits van Oostrom – universiteitshoogleraar en bestuurslid van Onze Taal.
  • Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw.
  • Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het Algemeen-Nederlands Verbond.
  • Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal.
  • Geertje Slangen – taalraadsvrouw bij de VRT en bestuurslid van Onze Taal.

N.B.: Het boek Dat mag je ook (al niet meer) zeggen van Vivien Waszink is uitgegeven door Onze Taal en kan daarom niet in aanmerking komen voor deze prijs.