Frits Spits krijgt de Visser-Neerlandiaprijs op het Onze Taal-congres

Zaterdag 7 oktober krijgt radiopresentator Frits Spits de Visser-Neerlandiaprijs van het Algemeen-Nederlands Verbond uitgereikt. Dat gebeurt tijdens het congres van Genootschap Onze Taal, dat als thema heeft: ‘Met andere woorden’.

Frits Spits krijgt de Visser-Neerlandiaprijs voor persoonlijke verdienste als beloning voor zijn inzet voor de Nederlandse taal gedurende zijn hele carrière als radiomaker en presentator. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw zette Spits in het populaire radioprogramma De Avondspits het grote luisterpubliek aan tot creatief taalgebruik via de ‘poplimerick’. En in de jaren negentig introduceerde hij ‘Tweespraak’, waarin luisteraars in één uitgebalanceerde zin een dialoog weergeven. Taalcreativiteit voor duizenden. Met het enthousiasme dat hem eigen is, maakt én presenteert hij sinds 2013 De Taalstaat, hét radioprogramma op de Nederlandse radio waarin alle uithoeken van het Nederlands aan bod komen. Het programma, waarvan Spits dé organiserende en enthousiasmerende motor is, heeft in drie jaar een grote naam en status verworven in taalland. De Visser-Neerlandiaprijs, waaraan een bedrag is verbonden van 15.000 euro, wordt tijdens het middagprogramma uitgereikt.

Onze Taal-congres
Het congres van Onze Taal heeft als thema ‘Met andere woorden’. Welke taal gebruik je wanneer? En wat is het effect van de woorden die je kiest?  Meer dan 1400 taalliefhebbers zullen op deze taaldag lezingen en optredens meemaken van onder anderen wetenschapsjournalist Ionica Smeets, reclamemaker Jaap Toorenaar en cabaretier Ronald SnijdersHans Bennis, algemeen secretaris van de Taalunie, zal het startsein geven van de ‘Week van het Nederlands’; zie www.weekvanhetnederlands.org
H.K.H. Prinses Laurentien
, beschermvrouwe van Onze Taal, zal aanwezig zijn bij het middagprogramma en sluit het congres af met een toespraak.

Het programma van het (inmiddels uitverkochte) congres is te vinden op www.onzetaal.nl/congres2017.