ANV onderzoekt Nederlands-Vlaamse samenwerking om academisch talent te lokken

© Belga –  In hun onderzoek naar internationale samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse universiteiten gaat het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) ook bekijken hoe Nederland en Vlaanderen door samenwerking aantrekkelijker kunnen worden voor buitenlands academisch talent. Dat zegt ANV-secretaris Frank Judo.

Het ANV zal bekijken hoe universiteiten op dit moment samenwerken, en hoe het in de toekomst beter kan. “We gaan na of het bijvoorbeeld een goed idee is voor Nederlandse en Vlaamse universiteiten om op een onderzoekbeurs in Buenos Aires met één standje te gaan staan”, verduidelijkt Frank Judo. Inspiratie voor het onderzoek komt onder meer uit Duitsland, waar de samenwerkingsorganisatie DAAD universiteiten en andere onderzoeksinstituten verenigt en beurzen voor beloftevolle buitenlanders uitreikt. Ook hier zal het ANV nagaan of het loont om als één groep talent uit de hele wereld naar Vlaanderen en Nederland te halen, zegt Judo. “De strijd om talent is in de academische sector erg groot.”
Hoewel het promoten van het Nederlands over het algemeen een belangrijke doelstelling is voor het ANV, zal taal geen onderdeel uitmaken van dit onderzoek, zegt Judo. “Samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen is de kernactiviteit van het ANV. We willen op zoek gaan naar nieuwe manieren om die samenwerking te bevorderen.”

Het eindrapport van het onderzoek, in samenwerking met het Nederlandse onderzoeksbureau Dialogic en het Belgische onderzoeksbureau Idea Consult, zal in het voorjaar van 2019 gepresenteerd worden. In het rapport zal het ANV beleidsaanbevelingen doen: niet alleen voor universiteiten, maar ook de overheden en andere stakeholders zoals ondernemersfederaties. “Kortom, iedereen die baat kan hebben bij een nauwere samenwerking en internationalisering van Vlaams en Nederlands onderzoek en hoger onderwijs”, besluit Judo.

© Belga