Dichter der Nederlanden

Joke van Leeuwen

Op 17 juli 2016 eindigde, met het sluiten van de laatste tentoonstelling, de reeks activiteiten en evenementen ter gelegenheid van de herdenking van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) en werd het laatste gedicht van de Dichter der Nederlanden gepubliceerd: Louis de Potter. Alle gedichten werden gebundeld in een leporello die op 14 oktober 2016 werd gepresenteerd in de Bibliotheek van Terneuzen in de Week van het Nederlands.

 

 

Het ANV heeft Joke van Leeuwen met ingang van 2015 uitgeroepen tot Dichter der Nederlanden. Het ANV heeft voor dit intiatief gekozen omdat poëzie een van de manieren is om het publiek bewust te maken van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen. Taal is bij uitstek het instrument van de dichter, Vlamingen en Nederlanders delen de Nederlandse taal.
Joke van Leeuwen zal naar eigen keuze gedichten schrijven voor een ruim publiek over relevante gebeurtenissen in Nederland en Vlaanderen. Ook zal zij optreden als ambassadeur van de poëzie in binnen- en buitenland.

Een benoemingsadviescommissie, bestaande uit Kees Aarts, Cathérine De Cock, Anneke van Dijk, Remco Ekkers, Ruth Joos en Willy Tibergien, kozen Joke van Leeuwen vanwege haar rijke ervaring met het spreken en schrijven in Nederland en België – en ook nog in Suriname, en de ervaring als stadsdichter van Antwerpen.

Uit het juryrapport:

“Joke van Leeuwens manier van schrijven is vreemd, afwijkend. De stijl past bij iemand die niet van plan is zich aan te passen en die als een vreemde kijkt naar de wereld van haar soortgenoten. Ze wil geen open deuren intrappen. Zij is, afgezien van haar natuurlijk talent en haar natuurlijke weerbarstigheid, gevormd door het op jonge leeftijd omgaan met verschillende varianten van de taal die wij spreken.”

Met het initiatief van een Dichter der Nederlanden wil het ANV ook bijdragen aan de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Interview in De Taalstaat

Op 18 juli 2015 was Joke van Leeuwen te gast in het programma De Taalstaat waar zij haar derde gedicht Een Nederbelg spreekt voordraagt en ook meer vertelt over de cultuurverschillen.

Luister naar het interview in De Taalstaat