Twee winnaars ANV Debutantenprijs 2019

Mirthe van Doornik en Marieke Lucas Rijneveld winnen de ANV Debutantenprijs 2019 | © Loek Groot

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Dordrechts Museum is de ANV Debutantenprijs voor de 24e keer uitgereikt. Dit jaar is het voor het eerst dat er twee winnaars zijn.

De Lezersjury heeft Mirthe van Doornik met haar boek Moeders van anderen (Uitgeverij Prometheus) als winnaar gekozen.
De Vakjury koos Marieke Lucas Rijneveld met haar boek De avond is ongemak (Uitgeverij Atlas Contact) tot winnaar.
Naast deze twee was Persis Bekkering met Een heldenleven (Uitgeverij Prometheus) de derde genomineerde.

Een vakjury bestaande uit Jelle van Riet, Mirjam Piters, Kees Snoek en Arjan Peters met Erica van Buuren als voorzitter stelde uit een totaal van 80 ingezonden fictiedebuten, die in 2018 zijn verschenen, de shortlist van de drie nominaties voor de lezersjury samen.

Zowel de vakjury als de lezers lieten zich bekoren door De avond is ongemak. De indringende beschrijving van de gruwelijkheden die volgden op het overlijden van Matthies maakte dat dit boek als winnaar van de Vakjury uit de besprekingen kwam.
De Lezersjury was iets meer gecharmeerd van Moeders van anderen. Een vlot geschreven verhaal waarin Mirthe met een zekere luchtigheid toch wel zware thema’s durft aan te pakken. De lezer wordt meegesleept in de gemoedstoestand van de personen van dit ontspoorde gezin.
Heldenleven van Persis Bekkering werd door veel lezers, vooral door muziekliefhebbers, zeer gewaardeerd, maar had net iets te weinig stemmen. Alle drie de schrijvers zijn eigenlijk winnaars, want ze hebben een fantastisch debuut geschreven.

De bijeenkomst in het museum werd gepresenteerd door Jelle van Riet. Het waren drie prachtige interviews met de genomineerden. De winnares van vorig jaar Rinske Hillen (haar debuut was: Houtrot) maakte de winnaars bekend. De voorzitter van het ANV, de heer Wim van Gelder, reikte de prijzen uit.

De organisatie van de ANV Debutantenprijs was in handen van DordtLiterair.


Genomineerden ANV Debutantenprijs 2019

Een heldenleven van Persis Bekkering, Moeders van anderen van Mirthe van Doornik en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld zijn genomineerd voor de ANV Debutantenprijs 2019.

De lezersjuryleden die zich hebben aangemeld gaan vanaf nu de drie boeken lezen en beoordelen. Op zondag 7 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar bekendgemaakt. Aanmelden voor de lezersjury is niet meer mogelijk.

Longlist ANV Debutantenprijs 2019

Twaalf auteurs maken kans om door de vakjury genomineerd te worden voor de ANV Debutantenprijs 2019. Dit zijn ze.

Titel

Diepe aarde
Kleihuid
De avond is ongemak
De schaduw van Ceasar  
Mijn vader is een vliegtuig
Bloed is dikker dan water
Het wolfgetal
Wij, het schuim
Een heldenleven     
Moeders van anderen
Skydancer
Andere kamers

Auteur
Maria Vlaar
Herien Wensink
Marieke Lucas Rijneveld
Jelle Dehaen
Antoinette Beumer
Timo Bruijns
Laura van der Haar
Caro Van Thuyne
Persis Bekkering
Mirthe van Doornik
Lotte Kok
Bram de Ridder
Uitgever
De Arbeiderspers
De Arbeiderspers
Atlas Contact
Houtekiet
Lebowski
Lebowski
Podium
Podium
Prometheus
Prometheus
Prometheus
Prometheus

De lezersjury kiest de winnaar.  Iedereen kan meedoen met de lezersjury, maar aanmelden moet voordat de genomineerden bekend worden gemaakt. Als jurylid leest en beoordeelt u de genomineerde titels. De winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 7 juli 2019.


Word jurylid

Alleen lezers die zich voor 25 maart 2019 hebben aangemeld kunnen jurylid worden en stemmen voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Welke drie boeken er gelezen moeten worden, is dus een verrassing. Wel kan op de website van de ANV Debutantenprijs worden gevolgd, welke boeken Nederlandse en Vlaamse uitgevers hebben ingezonden en welke daarvan zijn geselecteerd voor de longlist.


De vakjury voor de ANV Debutantenprijs 2019 is bekend

De vakjury stelt een longlist samen en kiest hieruit drie kanshebbers voor de ANV Debutantenprijs.

Samenstelling vakjury

Erica van Buuren, docente Nederlands, voorzitter vakjury, Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs), Kees Snoek (schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs), Arjan Peters (recensent en redacteur van de Volkskrant) en Miriam Piters, docente Nederlands Montessori lyceum, recensent voor Tzum.