Rinske Hillen wint ANV Debutantenprijs 2018

Rinske Hillen heeft met haar boek Houtrot (Querido) de ANV Debutantenprijs 2018 gewonnen. Zij ontving in het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7.500,- uit handen van Lieke Kézér, winnares van de ANV Debutantenprijs 2017. Lezers uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen Houtrot boven de andere twee genomineerde boeken Glorie van Patricia Jozef (De Geus) en Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij) van Arjen van Veelen. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750,-.

De vakjury over Houtrot

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’
Houtrot is het even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.

De lezers over Houtrot

 • De koningin van de taal. In schijnbaar achteloze bespiegelingen worden stemmingen en situaties raak neergezet. Ook wisselingen tussen heden en verleden weet Rinske moeiteloos en ongemerkt met elkaar te verbinden. Het verhaal dreunt na afloop nog even na…
 • Een meeslepend verhaal, waarin het verstofte leven van Bram Wenksterman enigszins parallel loopt met zijn vervuilende en ineenstortende huis aan de Keizersgracht.
 • Goed leesbaar, aardige invalshoek voor een problematiek die zeker de Amsterdammer die ik ben aanspreekt.
 • Behalve de fundering van het huis blijkt er ook in de relationele sfeer behoorlijk was mis te zijn in het gezin Wenksterman; de verrotting blijkt niet alleen onder het huis plaats te vinden.

Genomineerden bekend

De nominatiejury heeft de volgende drie boeken geselecteerd voor de shortlist:

 • Houtrot
  Rinske Hillen, uitgeverij Querido
 • Glorie
  Patricia Jozef, uitgeverij De Geus
 • Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
  Arjen van Veelen, uitgeverij De Bezige Bij

De honderden kernjuryleden die zich al hebben aangemeld, gaan vanaf nu de drie boeken lezen en beoordelen. Op zondag 1 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar van de ANV Debutantenprijs bekendgemaakt.

De kanshebbers op de ANV Debutantenprijs 2018

Longlist bekend

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft uit alle Nederlandstalige prozadebuten van 2017 de volgende twaalf boeken geselecteerd voor de longlist:

Elly Biesters, Ongemakkelijke mensen (Lebowski)
Femke Brockhus, Laat het stil zijn (Koppernik)
Joost van Driel, In het museum (Vrijdag)
Maarten van der Graaff, Wormen en engelen (Atlas Contact)
Rinske Hillen, Houtrot (Querido)
John-Alexander Janssen, Een verhaal uit de zonnestad (De Arbeiderspers)
Patricia Jozef, Glorie (De Geus)
Peter Kranenborg, Astronaut (Van Oorschot)
Lieke Marsman, Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact)
Lenny Peeters, Dochter (Prometheus)
Arjan van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)
Sien Volders, Noord (Hollands Diep).

Op 1 maart wordt de shortlist van drie titels bekendgemaakt. Tot die datum kunnen lezers zich als kernjurylid aanmelden om de drie boeken te lezen en te beslissen wie op 1 juli 2018 de ANV Debutantenprijs wint.


Word kernjurylid

Alleen lezers die voor 1 maart 2018 hebben aangemeld kunnen kernjurylid worden en stemmen voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Welke drie boeken er gelezen moeten worden, is dus een verrassing. Wel kan op de website van de ANV Debutantenprijs worden gevolgd, welke boeken Nederlandse en Vlaamse uitgevers hebben ingezonden en welke daarvan zijn geselecteerd voor de longlist.


Leesclub

In de ANV-leesclub worden de drie genomineerde boeken besproken. Gespreksleidster is de Vlaamse schrijfster Brigitte Raskin (AKO Literatuurprijs 1989 voor Het Koekoeksjong). Ook niet ANV-leden kunnen meedoen. Deelnemers kunnen de genomineerde titels lenen bij het ANV. Meedoen is gratis; de lunch is voor eigen rekening. Na afloop kan iedereen zijn/haar eigen beoordeling insturen.
Zaterdag 16 juni 2018 van 11.30 tot 16.00 uur in Antwerpen.

Aanmeldformulier voor kernjury en de leesclub


De vakjury voor de ANV Debutantenprijs 2018 is bekend

De vakjury stelt een longlist samen en kiest hieruit drie kanshebbers voor de ANV Debutantenprijs.

Samenstelling

Casper Markesteijn (tekstschrijver, voorzitter DordtLiterair), Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs), Kees Snoek (schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs), Esther Op de Beek (Universiteit Leiden), Arjan Peters (recensent en redacteur van de Volkskrant).