Lieke Kézér wint ANV Debutantenprijs 2017

Met haar boek De afwezigen (De Arbeiderspers) heeft Lieke Kézér de ANV-Debutantenprijs 2017 gewonnen.
Zij ontving op zondag 2 juli 2017 in het auditorium van het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7500,- uit handen van Wim van Gelder, vicevoorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond, hoofdsponsor van de ANV-Debutantenprijs.

Lieke Kézér

Lezers uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen De afwezigen boven de andere twee genomineerde boeken Biefstuk van Judith Eykelenboom (Prometheus) en Het smelt  (Das Mag) van Lize Spit. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750,-

De drie genomineerde boeken werden door een vakjury uit het totale fictieaanbod van 2016 op de shortlist gezet, waarna honderden lezers met een gemotiveerd oordeel de uiteindelijke winnaar kozen.

Elisabeth Gezels presenteerde de uitreiking en Abdelkader Benali deed de interviews met de genomineerde auteurs.


 

De lezer heeft een stem!

Judith Eykelenboom, Biefstuk. Uitgeverij Prometheus.

Lieke Kézér, De afwezigen. Uitgeverij De Arbeiderspers.
Lieze Spit, Het smelt. Uitgeverij Das Mag.

Drie prachtdebuten. En u bepaalt mede wie op 2 juli de beste is. Wie dan de ANV Debutantenprijs wint, de E 7500,- en eeuwige roem.

Een unieke literatuurprijs: een vakjury stelt uit het aanbod van een kalenderjaar een shortlist van drie titels samen. Dan kunnen lezers uit Nederland en Vlaanderen hun stem uitbrengen op de drie genomineerde boeken.

En nu?

Dat bepaalt u door deze boeken te beoordelen voor 26 juni a.s. met dit beoordelingsformulier.

Bekendmaking en uitreiking

Op zondag 2 juli a.s. is er een feestelijk programma in het Museum Dordrecht als onderdeel van de Boekenmarkt waar bekend wordt gemaakt welk boek de meeste stemmen heeft gekregen en wie zich dus de laureaat ANV Debutantenprijs 2017 mag noemen. U bent van harte welkom!


Elf titels geselecteerd voor de longlist

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2017 elf boeken (in alfabetische volgorde) op de longlist geplaatst.

De elf titels op de tiplijst van de ANV Debutantenprijs 2017

Hans Bogaert, Echo (Uitgeverij De Bezige Bij)
Judith Eykelenboom met Biefstuk (Uitgeverij Prometheus)
Lieke Kézer: De afwezigen (Uitgeverij De Arbeiderspers)
Haro Kraak, Lekhoofd (Uitgeverij Atlas Contact)
Marleen Nagtegaal Onthoofde man op vuilnisbelt (Uitgeverij Passage)
Jente Pothuma: Mensen zonder uitstraling (Uitgeverij Atlas Contact)
Patrick Pouw: De terugkeerling (Uitgeverij Lebowski)
Roos van Rijswijk: Onheilig (Uitgeverij Querido)
Ulises Segura De mooie mond van Bobby Cespedes (Uitgeverij In de
Knipscheer)
Lize Spit: Het smelt (Uitgeverij Das Mag)
Vincent van Warmerdam: De plectrumfabriek (Uitgeverij De Geus)

Bekendmaking genomineerden

Op 10 april a.s. wordt bekendgemaakt welke drie boeken worden genomineerd voor de prijs.

Waag de gok en meld u nu aan als kernjurylid

Voordat de drie genomineerde, te lezen, boeken bekend worden gemaakt, kunt u zich aanmelden als kernjurylid. U belooft dan dat u de drie genomineerde boeken zult lezen en beoordelen, zonder dat u weet welke boeken dat zijn. De drie genomineerde titels worden gekozen uit de longlist. Wilt u meedoen als kernjurylid, stuurt u dan vóór 10 april 2017 een mailtje naar info@dordtliterair.nl met vermelding van uw naam en de mededeling dat u zich als kernjurylid aanmeldt. Als kernjurylid telt uw oordeel dubbel!

Lees de drie genomineerde titels en stem op uw favoriet

Lezers in Nederland en Vlaanderen (en uiteraard daarbuiten) bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,- wint. Iedereen mag stemmen op zijn favoriete boek!

Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking

Op zondag 2 juli 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt in een feestelijk programma met de drie genomineerden op de Boekenmarkt van Dordrecht.

Samenstelling jury 2017

Casper Markesteijn (auteur, voorzitter DordtLiterair), Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs), Kees Snoek (schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs), Esther Op de Beeck (Universiteit Leiden), Arjan Peters (recensent en redacteur van de Volkskrant).