Mohammed Benzakour wint de ANV Debutantenprijs 2016

– “Humoristisch, filosofisch, esoterisch, mooi taalgebruik”
– “De gesprekken met de ezel zijn fantasierijk en geven het boek diepgang

Een paar opmerkingen die lezers plaatsten op hun waarderingsformulier over De koning komt van Mohammed Benzakour.
Een lid van de nominatiejury van de ANV Debutantenprijs schreef onder andere over het boek: “De koning komt is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.”
Mohammed Benzakour heeft met zijn boek De koning komt (uitgeverij De Geus) de ANV Debutantenprijs 2016 gewonnen. Honderden lezers gaven op papier of via de website een waardering en verkozen De koning komt boven de twee andere door de vakjury genomineerde titels Een kleine moeite (uitgeverij De Geus) van Hugo Blom en Muidhond (uitgeverij Podium) van Inge Schilperoord .
Benzakour ontving de bijbehorende prijs van € 7500,- uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,-

Mohammed Benzakour met de oorkonde

 


Genomineerden 2016

 

De koning komtEen kleine moeiteMuidhond

Mohammed Benzakour, De koning komt

Hugo Blom, Een kleine moeite

Inge Schilperoord, Muidhond

De jury over De koning komt:

Moebdi, een even slimme als platvloerse dertiger, verlaat Nederland om in zijn Marokkaanse geboortestreek op zoek te gaan naar een fris en fruitig ‘bruidjelief’. Hij wil een mooie, geletterde en deugdzame bloem die naar dezelfde Afrikaanse grond ruikt waaruit ook zijn moeder voortsproot. Een maagd uiteraard, doch ‘gezegend met een smoel- en achterwerk die uitnodigen tot geslachtelijk verkeer’. Moebdi jaagt zeg maar een Dulcinea na en zijn queeste is dan ook tot mislukking gedoemd. Het dichtst bij het ware geluk en de liefde komt Moebdi in de ‘armen’ van Gadoezj, die weliswaar lief, erudiet en van het vrouwelijke geslacht is, maar… een ezel. Aha, een klucht, ware het niet dat het hier ten diepste Moebdi zelf is die tot Moebdi spreekt: de oosterling tot de westerling, Narziss tot Goldmund, logos tot eros. ‘De koning komt’ is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.

De jury over Een kleine moeite:

Samuel de Hoog wordt, twaalf jaar oud, op een duur internaat achtergelaten door zijn vader, die daarna onverhoeds en spoorloos verdwijnt. Samuel moet zelf maar zien op te groeien; zijn moeder was kort na zijn geboorte overleden; familie is er niet.

Samuel heeft dan al een zekere onaanraakbaarheid ontwikkeld, een bolster tegen het zijn. Het mensen-ontwijkend leven lijkt hem wondergoed af te gaan. Hij wordt zakelijk even succesvol als zijn vader, maar relaties, die hij toch ook aangaat, vinden een onbestemd einde doordat hij er steeds uit verdwijnt.

Dan ontstaan er scheurtjes in zijn schild: een onverklaarbare emotionele bui in de metro van Parijs, en zijn ontwikkeling kentert. Hij probeert een dertig jaar oude schuld aan een Oost-Duitse kennis in te lossen, en dreigt er, als dat mislukt (weer) tussenuit te knijpen. Maar dan zegt zijn vriendin rigide: ‘Blijf’. Zij, Carole, betrekt hem (definitief?) bij het leven zelf, met wortels en al.

Schijnbaar afstandelijk verteld in de derde persoon, blijft deze intrigerende roman verschoond van expliciete uitleg en duiding. Ook het herlezen is mede daardoor een genot.

De jury over Muidhond:

Jonathan (30) mag de gevangenis uit, hij is vrijgesproken van gevangenisstraf en tbs-behandeling, wegens onvoldoende bewijs. Hij gaat naar zijn kamer bij zijn vrome moeder in een kustdorp. Hij laat de hond uit of gaat vissen, en vangt dan een zeelt ofwel muidhond, zo groot dat ook het buurmeisje Elke (10) af en toe over de vloer komt om naar de vis in het aquarium te kijken. Geen spectaculaire gebeurtenissen. Toch is Muidhond, het debuut van de forensisch psychologe Inge Schilperoord (1973), claustrofobisch en elektriserend. Alle details die de schrijfster noemt, lijken voorbodes van een gruwel die stilaan op zwellen en uiteindelijk knappen staat, even onvermijdelijk als het onverstoorbare zonlicht in deze hete zomer. Staat de sympathieke zedendelinquent op het punt een nieuw slachtoffer te maken? Schilperoord presteert iets ongelooflijks; ze laat ons van zeer nabij de worstelingen voelen van een pedofiel die niet weet hoe lang hij zichzelf nog in de hand kan houden.

De lezers bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,-  wint.
Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 25 september in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41 te Dordrecht.


Dertien titels geselecteerd voor de longlist

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2016 de volgende dertien boeken (in alfabetische volgorde) op de longlist geplaatst:

Mohammed Benzakour met De koning komt  van Uitgeverij De Geus
Hugo Blom  met Een kleine moeite van Uitgeverij De Geus
San Bos met Je moet wat van Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Michael Bijnens met Cinderella van Uitgeverij Atlas/Contact
Frederik Willem Daem met Zelfs de vogels vallen van Uitgeverij De Bezige Bij
Krijn Peter Hesselink met Moederziel van Uitgeverij Podium
Martine de Jong  met De mannen van Raan van Uitgeverij Podium
Lykele Muus  met Eland van Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Hagar Peeters  met Malva van Uitgeverij De Bezige Bij
Inge Schilperoord  met Muidhond  van  Uitgeverij Podium
Coco Schrijber met De luchtvegers van Uitgeverij E.M. Querido
Jori Stam  met Een volstrekt nutteloos mens  van Uitgeverij Atlas/Contact
Rebekka de Wit  met We komen nog één wonder tekort van Uitgeverij Atlas/Contact

Bekendmaking genomineerden

Op maandag 9 mei a.s. wordt bekendgemaakt welke drie boeken worden genomineerd voor de prijs.

Lees de drie genomineerde titels en stem op uw favoriet.

Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,- wint. Iedereen mag stemmen op zijn favoriete boek!

Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking

Op zondag 25 september 2016 wordt de winnaar bekend gemaakt in een feestelijk programma met de drie genomineerden.

Samenstelling jury

Casper Markesteijn (auteur, voorzitter DordtLiterair), Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs), Kees Snoek (schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs), Fabian Stolk (Docent/Onderzoeker Universiteit Utrecht), Arjan Peters (recensent en redacteur van de Volkskrant).

Organisatie

De ANV Debutantenprijs wordt georganiseerd door stichting DordtLiterair.