Jaap Robben wint ANV Debutantenprijs 2015

Jaap Robben heeft met zijn boek Birk  (uitgeverij De Geus) de ANV Debutantenprijs 2015 gewonnen. Honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, die een waardering gaven, verkozen zijn debuut boven de andere twee door de vakjury genomineerde titels We zullen niet te pletter slaan (uitgeverij Prometheus) van Nina Polak en De consequenties (uitgeverij Atlas Contact) van Niña Weijers.

De prijs van € 7500,- , werd door ANV-voorzitter Nelly Maes uitgereikt in het unieke Energiehuis te Dordrecht. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,-

  •  ‘Huiveringwekkende symbiose tussen moeder en zoon na verdrinking van vader. Knap gecomponeerde pageturner over aantrekken en afstoten, bekrompen opgroeien en psychologisch vervallen op een bijna onbewoond eiland.’
  • Het verhaal dreunt nog door in mijn hoofd.’
  • ‘Geweldig boek! Heb het ook al twee keer cadeau gegeven. Toppertje.’

Zomaar enkele willekeurige quotes uit de toelichtingen die de vele honderden lezers gaven over Birk  van Jaap Robben.

Abdelkader Benali en Oscar Kocken presenteerden de feestelijke middag in het Energiehuis op sprankelende, originele en vakkundige wijze.  Met de drie genomineerden voerden zij na de pauze een tafelgesprek over debuteren, thematiek, succes en bekroningen.

Over het winnende debuut schreef één van de juryleden uit de nominatiejury: ‘Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt.’

Over de winnaar: Jaap Robben (Oosterhout, 1984) schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen. Hij publiceerde vier dichtbundels, waarvan Zullen we een bos beginnen?  in 2008 op de shortlist voor de Gouden Uil voor jeugdliteratuur stond.

In april 2014 verscheen zijn debuutroman Birk die zeer lovend werd ontvangen. Het boek ontving al de Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Publieksprijs.

Over de prijs

De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten eerst een longlist van ongeveer tien titels en daarna een shortlist van drie. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag. Zij sturen een gemotiveerd oordeel in over de drie boeken.

Dit jaar bestond de vakjury uit Kathy Mathys van de Standaard der Letteren, Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne, Arjan Peters, redacteur van de Volkskrant, Fabian Stolk, docent Universiteit Utrecht en voorzitter Casper Markesteijn, publicist en voorzitter DordtLiterair.

Jaap Robben
Jaap Robben