ANV Debutantenprijs

Prijs voor het beste literaire debuut

anv-Debuatntenprijs-(liggend)-logo
Het ANV maakte van 2015 t/m 2019 de ANV Debutantenprijs mogelijk. Het is een literaire prijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel.

Het bijzondere en unieke aan de prijs is dat hij zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een kalenderjaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. Die oordelen bepalen de uiteindelijke winnaar. In 2019 werd ervoor gekozen naast de lezersprijs ook een vakjuryprijs toe te kennen.

De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Dordtse Debutantenprijs (later Debutantenprijs) voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk.

De prijs, toen 9999 gulden, was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. Na het wegvallen van de gemeente Dordrecht als ondersteuner nam financieel adviesbureau Academica in 2008 het sponsorschap op zich. Na zeven jaar besloot Academica in 2014 als sponsor te stoppen.

Eind 2014 besloot het Algemeen-Nederlands Verbond zich in ieder geval voor vijf jaar als sponsor te verbinden aan deze mooie literaire prijs, die in die twintig jaar van zijn bestaan een grote naam en faam heeft verworven.

Aan de prijs was van 2015-2018 een geldbedrag verbonden van E 7500,- voor de winnaar en E 750,- voor ieder van de andere twee genomineerden. In 2019 kregen beide winnaars E 3000,- en de genomineerde E 1000,-.