Compositiewedstrijd

Prinses Christina Concours

Ter gelegenheid van zijn 125-jarig bestaan steunt het ANV het Prinses Christina Concours met extra prijzen voor composities die geschreven zijn voor een speciaal thema (zie hieronder). De winnende themacomposities worden uitgevoerd tijdens de jaarlijkse Pacificatielezing in de Pacificatiezaal in het stadhuis van Gent. Daarnaast is er een tweede uitvoering in Nederland. Twee inzendingen (met het thema) kunnen deze prijs winnen (bij voorkeur uit de verschillende leeftijdscategorieën). 

Thema
Honderd jaar geleden ging Maurice Ravels pianosuite Le Tombeau de Couperin in première. In zes stukken bracht de componist hulde aan vrienden die de Eerste Wereldoorlog niet hadden overleefd, maar ook aan zijn verre voorganger, de klavecinist en componist François Couperin. Hierdoor geïnspireerd daagt het ANV jonge componisten uit om een stuk te maken geïnspireerd op het genre van de tombeau. 

Componist uit de Lage Landen
Wil jij componeren voor dit speciale thema? Dan is het de bedoeling dat je in jouw compositie terugkijkt naar een componist uit de Lage Landen en zijn werk integreert in een hedendaags muziekidioom. Dat kan gaan om componisten uit een ver verleden zoals Josquin de Pres of Sweelinck, romantische componisten zoals Peter Benoit of Julius Röntgen of oudere tijdgenoten. Omdat het genre van de tombeau uitdrukkelijk verwijst naar een grafmonument, past het om enkel te verwijzen naar overleden componisten.

Iedereen van 12 tot en met 22 jaar mag meedoen. De inschrijving is geopend van 1 juni tot en met 1 augustus 2020.  Insturen van je compositie kan tot uiterlijk 1 september 2020 (vergeet niet om eerst in te schrijven). De compositie duurt maximaal acht minuten en moet worden geschreven in notenschrift.  

Kijk voor meer informatie en het reglement op de website van het Prinses Christina Concours.