Het ravijn tussen Essen en Roosendaal

Het ANV als brug

Op de grens van Nederland en Vlaanderen
Op de grens van Nederland en Vlaanderen

Veel organisaties en bedrijven hebben door de grens over te gaan hun werkterrein kunnen uitbreiden tot het hele Nederlandse taalgebied.
Sommige organisaties benaderen het ANV om al dan niet via samenwerking hun activiteit ook over de grens heen te organiseren.

Nekka

thijs-maas-wint-nekka-wedstrijd-200x300

De Vlaamse Nekkawedstrijd is bedoeld om beginnende groepen en artiesten te stimuleren te kiezen voor het Nederlands in hun muzikaal werk. Het ANV organiseerde op samen met Nekka in 2013 voor de eerste maal preselecties in Den Haag en in samenwerking met de Brakke Grond een halve finale in Amsterdam. Hierdoor kregen meer jongeren de kans hun muziek voor jury en publiek te laten horen. De Nederlandse en Vlaamse groepen werden over de halve finales verspreid zodat zij meteen de kans kregen zich in hun buurland te presenteren. Vier Vlaamse groepen en drie Nederlandse groepen bereikten de finale die op 8 februari 2014 werd gehouden. Het resultaat was een Vlaams-Nederlandse top 3 met Thijs Maas als winnaar.

Samen onze sprekers sprekender maken

Renée Broekmeulen is speechschrijfster en schreef met medewerking van de voorlichtster van de Provincie Antwerpen een artikel voor het ANV-tijdschrift over speechschrijven in Nederland en Vlaanderen. Voor bijeenkomsten van het speechschrijversnetwerk wil Renée Broekmeulen graag Vlaamse vakgenoten uitnodigen. Speechschrijven is in Vlaanderen geen voltijds beroep en daarom is het moeilijk collega’s te vinden. Zij hoopt dat het artikel daarbij helpt. Want ook al is het anders om voor een Nederlander te schrijven dan voor een Vlaming, we hebben toch een taal die bindt. Samen kunnen we onze sprekers sprekender maken.

Waarom speechschrijven een beroep geworden is
door Renée Broekmeulen

De grens over?

Heeft u ook een project of initiatief waarmee u nog meer Nederlandstaligen kunt bereiken als u de grens oversteekt?
Wilt u met het ANV de mogelijkheden bekijken?
Neemt u dan contact op.

Het ravijn tussen Essen en Roosendaal is de titel van de publicatie van Ludo Simons over culturele integratie voor beginners.