Wat de Belgen zongen in 1830

Lezing door René Corten

Aanvang 20:00 uur

Plaats Kasteel Wurfeld, Maaseik

Straat- en kroegliederen

Op 25 augustus 1830 begon in Brussel de opstand tegen de Hollanders. Opera en toneel waren toen de revolutionaire media, zoals nu twitteren en facebook. Maar de opstandige patriotten gebruikten ook het informele circuit van de straat- en kroegliederen. Gezongen op de straten en in de kroegen in Brussel, Gent en Antwerpen waren deze anti-Oranjeliederen mede bedoeld als informatievoorziening voor het ongeletterde volk. De liedjes, vol humor, spot en provocatief waren geschreven op bekende volksliedjes en dus gemakkelijk mee te zingen. Ze versterkten de anti-Hollandse gevoelens en het besef dat zo een nieuwe identiteit aan het greoien was. De revolutionaire makers begrepen heel goed dat zij met hun aanpak de opstand dienden.

Literaire pro-Oranjeliederen

De reacties in de salons van de bovenlaag, die belang had bij een blijvende aansluiting met Holland drukten hun ongenoegen over de anti-Hollandse revolte uit, op hun beurt in eigen meer literaire pro-Oranje liederen.

200 jaar koninkrijk

Op een tijdstip dat Nederland het bestaan van 200 jaar koninkrijk herdenkt, vormt dit onderwerp een boeiend actueel thema.

De inleiding wordt begeleid door een diapresentatie en muziekfragmenten. In zijn lezing, met de nodige humor gebracht, aarzelt de neerlandicus René Corten uit Maastricht zo af en toe niet om toch ook de spot te drijven met de ‘Hollander’ en zijn mentaliteit.
Een bijzondere avond dus om met de ‘Hollanders’ en Vlamingen/Limburgers samen te beleven.

Dit is een activiteit van het ANV der beide Limburgen, Orde van den Prince afdeling Maasland en de Marnixringen Limburg Herkenrode en Land van Loon-Nieuw Eyck.

Toegang

De toegang is vrij, consumpties voor eigen rekening. Inschrijven vóór 15 november. Meer informatie: e-mail: anvlimburg@gmail.com.

Aanmelden voor 15 november 2014

 

Velden met een * zijn verplicht

Kasteel Wurfeld

Kapelweg 60, B-3680 Maaseik