Uitvoering composities 125 jaar ANV

Pacificatielezing 2021

Aanvang 15:00 uur

Plaats Stadhuis, Gent

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het ANV in 2020 werkte het ANV samen met het Prinses Christina Concours voor een speciaal thema in hun compositiewedstrijd.

Thema

“Honderd jaar geleden ging Maurice Ravels pianosuite Le Tombeau de Couperin in première. In zes stukken bracht de componist hulde aan vrienden die de Eerste Wereldoorlog niet hadden overleefd, maar ook aan zijn verre voorganger, de clavecinist en  François Couperin. Geïnspireerd door dit eeuwfeest gaat het Algemeen-Nederlands Verbond op zoek naar jonge componisten die het genre van de “tombeau” willen verkennen. Het is de bedoeling een compositie in te leveren die terugkijkt naar een componist uit de Lage Landen en zijn werk integreert in een hedendaags muziekidioom. Dat kan gaan om componisten uit een ver verleden zoals Josquin des Pres of Sweelinck, romantische componisten als Peter Benoit of Julius Röntgen of oudere tijdgenoten. Gezien het genre van de “tombeau” uitdrukkelijk verwijst naar een grafmonument, past het enkel te verwijzen naar overleden componisten.”

De twee ANV-prijzen werden gewonnen door

Casper Groep (14 jaar, Krommenie)
Titel: Impression in C, A, F, G, Eb and Bb
Casper heeft zijn compositie geschreven in de geest van Alphons Diepenbrock en vooral geïnspireerd door zijn latere werk.

Maarten Bauer (20 jaar, Den Haag)
Titel: Kenangan Aabadi
Maarten besloot een tombeau te schrijven voor zijn grootouders die uit Nederlands-Indië / Indonesië kwamen en zoals Ravels muziek werd geïnspireerd door barokmuziek, is zijn compositie geïnspireerd door renaissancemuziek uit de Lage Landen en Javaanse muziek. In Kenangan Abadi (eeuwige herinneringen) wordt Javaanse traditionele muziek versmolten met elementen uit de Frans-Vlaamse / Nederlandse school, bijvoorbeeld Du Fay, Ockeghem en Obrecht. Maartens grootouders waren namelijk ook een versmelting van de Nederlandse en Indonesische cultuur en Maarten draagt altijd de herinneringen aan zijn grootouders en de versmelting van deze twee culturen met zich mee. De muziek drukt gemis uit en lijkt op wat Indonesische en Frans-Vlaamse / Nederlandse muziek gemeen hebben: ingetogen, sereen, eeuwig en introvert.

De twee winnende werken worden uitgevoerd op de Pacificatielezing in Gent.

Kijk voor meer informatie op de website van de Pacificatielezingen vzw.