Uitreiking Visser-Neerlandiaprijs aan Frits Spits

Congres Onze Taal

Aanvang 15:00 uur

Plaats Beatrix Theater, Utrecht

De uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijs aan Frits Spits is een feestelijk onderdeel op het congres van Onze Taal.  U bent van harte welkom op dit congres.


Welke taal gebruik je wanneer? En wat is het effect van de woorden die je kiest? Deze vragen staan centraal op het congres van Onze Taal, dat deze keer plaatsvindt op zaterdag 7 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht, onder de titel ‘Met andere woorden’. Bent u een taalliefhebber? Meld u dan aan voor deze afwisselende en inspirerende taaldag!

Programma

Het congres duurt van 10.30 tot 16.00 uur; het theater is van 9.30 tot 17.30 uur geopend voor bezoekers. Het volledige congresprogramma vindt u hier.

Lezingen en optredens

  • Gaat de Nederlandse standaardtaal verdwijnen? Hans Bennis, de nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, beschrijft de jongste ontwikkelingen.
  • Hoe discussiëren we over taalverschijnselen? Taalprof Peter-Arno Coppen zal ingaan op de vraag hoe meningen over taal werken.
  • Taal leidt en misleidt ons. Publicist en reclamemaker Jaap Toorenaar licht toe, aan de hand van voorbeelden.
  • In het dagelijkse werk communiceren we vaak in clichés. NRC-columniste Japke-d. Bouma bespreekt haar verzameling ergste ‘jeukwoorden’.
  • In Vlaanderen en Nederland spreken we niet allemaal hetzelfde Nederlands. Ann De Craemer, o.a. columniste van De Morgen en Onze Taal, heeft er dagelijks mee te maken.
  • Wat gaat er allemaal mis als wetenschappers hun werk vertalen voor een algemeen publiek? Als iemand dat weet, is het hoogleraar wetenschapscommunicatie en columniste Ionica Smeets.

Verder zullen cabaretier Ronald Snijders en muziektheatergroep LOS optreden. Het congres wordt gepresenteerd door Wim DaniëlsLees meer over de sprekers en optredens.

Nieuw dit jaar: lunchworkshops

Bezoekers kunnen dit jaar niet alleen het plenaire programma volgen, maar ook kiezen voor deelname aan een van de twee lunchworkshops. Onder leiding van Peter-Arno Coppen gaan deelnemers nieuwe ideeën bespreken voor de lessen Nederlands (workshop 1). Jaap Toorenaar gaat samen met u aan de slag met onvergetelijke oneliners, motto’s en slagzinnen (workshop 2). Lees meer over de workshops.

Informatiemarkt

Voor aanvang van het congres en tijdens de lunchpauze en de borrel is er een informatiemarkt met kramen van verschillende organisaties. Bij deze kramen kunt u onder meer boeken kopen. Lees meer over de informatiemarkt.

Lunch

U kunt in het Beatrix Theater lunchen; de lunch bestaat uit een broodjesbuffet plus een drankje (melk, karnemelk of jus d’orange). U kunt gebruikmaken van deze lunchmogelijkheid door een lunchbon aan te schaffen in onze webwinkel. De lunchbon kost € 15,-.

Locatie

Beatrix Theater Utrecht, Jaarbeursplein 6a, Utrecht. Lees meer over de locatie en de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer en bekijk de routebeschrijving.

Toegang

Toegangskaarten zijn te koop via de webwinkel van Onze Taal. De toegang tot het congres bedraagt € 60,-. Onze Taal-leden krijgen een aanzienlijke korting op deze prijs: zij betalen € 35,- (en kunnen bovendien één introducé meenemen, die dezelfde korting krijgt). Studenten betalen slechts € 17,50; zij moeten wel een foto/kopie van hun collegekaart uploaden.

Het congres is inmiddels uitverkocht.