Tournee Lezersprijs De Bronzen Uil 2022 Utrecht

Frouke Arns: De gelijktijdigheid der dingen

Aanvang 15:00 uur

Plaats Boekhandel Savannah Bay, Utrecht

Op zaterdagmiddag 10 juni is De Bronzen Uil te gast bij boekhandel Savannah Bay in Utrecht. Dan gaat Ingrid Glorie (journalist, vertaler en programmamaker) om 15.00 uur in gesprek met auteur Frouke Arns over de totstandkoming van haar debuutroman De gelijktijdigheid der dingen, die in 2021 bij De Arbeiderspers verscheen. De roman stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2022, de shortlist van de Hebban Debuutprijs en de shortlist van de Bronzen Uil, waar het boek de Lezersprijs in de wacht sleepte. Het tijdloze en actuele verhaal waarin een oude en een nieuwe vluchtgeschiedenis vervlochten raken kreeg lovende kritieken, o.a. vier sterren in De Volkskrant.
Aansluitend is er een signeersessie.

Ver boven de poolcirkel lagen jarenlang verroeste fietsen, achtergelaten door migranten uit Syrië, Irak en Afghanistan. Zij vonden de grenspassage per fiets veiliger dan de boottocht over de Middellandse Zee. Er ontstond een levendige fietsenhandel in Russische grensplaatsen. Op het hoogtepunt in 2015 fietsten honderden migranten per week Noorwegen binnen.
In De gelijktijdigheid der dingen is de jonge Syrische vluchteling Nizar een van hen. Tijdens een barre winternacht steekt hij per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd van geld en documenten belandt hij in de zorgzame handen van een oude Duitse vrouw Helena, zelf een Heimatvertriebene, die een teruggetrokken leven leidt aan de rafelrand van Europa. Door de komst van Nizar breekt Helena’s eigen verdrongen verleden stukje bij beetje open en moet zij de keuzes die ze in haar leven maakte, onder ogen zien.
Frouke Arns vervlecht een oud en nieuw vluchtverhaal tot een verbeeldingsvolle mozaïekroman over vluchten en thuiskomen.

Locatie

Boekhandel Savannah Bay
Telingstraat 13
3512 GV  Utrecht

Toegang gratis; van harte welkom!