Bekendmaking prijswinnaars compositiewedstrijd

Aanvang 20:00 uur

Plaats Online, Facebook en YouTube

Op zaterdag 14 november zou de compositiewedstrijd van het Prinses Christina Concours worden afgesloten met een feestelijk prijswinnaarsconcert in TivoliVredenburg. Door de coronamaatregelen kan dit evenement helaas niet doorgaan. Geen nood: PCC laat zich niet kisten en gaat alsnog zorgen voor een goed klinkend slotakkoord!

Daarom wordt een video uitgezonden waarin de prijswinnaars bekend worden gemaakt en er van alle winnaars een fragment van de ingestuurde compositie te zien is. Juryvoorzitter en componist Wim Henderickx zal de prijzen bekend maken, samen met de directeur Alexander Buskermolen.

De video is hier te zien.

125 jaar ANV

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het ANV in 2020 sloot het ANV aan bij de compositiewedstrijd van het Prinses Christina Concours door extra prijzen ter beschikking te stellen voor composities met een speciaal thema.

Thema

Honderd jaar geleden ging Maurice Ravels pianosuite Le Tombeau de Couperin in première. In zes stukken bracht de componist hulde aan vrienden die de Eerste Wereldoorlog niet hadden overleefd, maar ook aan zijn verre voorganger, de klavecinist en componist François Couperin. Het ANV daagt jonge componisten uit om een stuk te maken geïnspireerd op het genre van de tombeau. 

Deelnemers kijken in hun compositie terug naar een componist uit de Lage Landen en haar/zijn werk integreert in een hedendaags muziekidioom. Dat kan gaan om componisten uit een ver verleden zoals Josquin de Pres of Sweelinck, romantische componisten zoals Peter Benoit of Julius Röntgen of oudere tijdgenoten. Omdat het genre van de tombeau uitdrukkelijk verwijst naar een grafmonument, past het om enkel te verwijzen naar overleden componisten.

Concert

Alle prijswinnende composities van de wedstrijd worden uitgevoerd tijdens een speciaal concert, dus ook de composities met het thema. Aan het eind van het concert wordt bekendgemaakt welke componist welke prijs heeft gewonnen.