Over democratie

Lezing door Joël de Ceulaer

Aanvang 19:30 uur

Plaats Cultuurcentrum Baarle, Baarle Hertog/Nassau

Het wordt zo vaak herhaald dat bijna iedereen het intussen gelooft: onze democratie bevindt zich in een diepe crisis. Ze is chronisch vermoeid, werkt veel te traag en lijdt aan hoge electorale koorts. Maar klopt dat wel?

Joël De Ceulaer twijfelt daaraan. Volgens hem lijdt de democratie als politiek systeem aan zes fundamentele gebreken die onoplosbaar zijn. De democratie is niet perfect, maar dat is geen reden om te treuren. Het is een gebrekkig, maar prachtig systeem. Dat beschrijft hij allemaal in het lijvige essay Hoera. De democratie is niet perfect.

Wat de crisis in het politieke midden betreft: volgens De Ceulaer ligt de oorzaak van dat probleem bij het feit dat de traditionele politieke partijen niet geënt zijn op de nieuwe breuklijnen: klimaat, migratie, identiteit, globalisering. Daarom worden ze afgestraft en groeien andere partijen. Het politieke landschap wordt zo volop herverkaveld door de kiezer.

Joël De Ceulaer (59) is journalist en schrijver. Hij werkte achtereenvolgens voor Panorama/De Post, Knack, De Standaard, sinds 2016 is hij senior writer bij De Morgen. Hij publiceerde behalve zijn democratie boek onder meer Gooi God niet weg en De Tragiek van de macht: brief aan Bart De Wever.

Deelname

De toegang bedraagt € 5,-. Voor ANV-leden is de toegang gratis. Aanmelden voor ANV-leden is noodzakelijk per email: info@anv.nl of per telefoon 0031703245514.

Locatie

Cultuurcentrum Baarle
Pastoor de Katerstraat 5-7,
Baarle-Hertog/Nassau.

Dit is een activiteit in samenwerking met Cultuurcentrum Baarle.