Ontmoetingsdag onderwijs: Belgisch & Nederlands Limburg

Studie- en netwerkdag voor het Limburgse onderwijs

Aanvang 09:00 uur

Plaats Site PXL-Congress, Hasselt

Voordrachten en presentaties

Betekenis van taalidentiteit door Ludo Beheydt

Betekenis van taalidentiteit door Ludo Beheydt | powerpoint

Over de grens leren en studeren door Reineke Essers | powerpoint

Als leraar over de grens werken door Jos Poukens | powerpoint

Over de grens werken door Gerda Redmeijer | powerpoint

Vlaams en Nederlands onderwijs & Erkenning diploma’s door Erwin Malfroy

Limburg kleurt Oranje door Rick de Leeuw


In samenwerking met de Hogeschool PXL en de Maasketen Jan van Eyck, wil het ANV over de landsgrenzen heen de onderwijswereld stimuleren om elkaar beter te leren kennen en na te gaan welke vormen van samenwerking mogelijk zijn zodat deze een meerwaarde betekenen voor de onderwijsinstellingen, de leerkrachten en de studenten aan beide kanten van de Maas.

Voor wie

Inspecties, docenten lerarenopleiding, studenten-leerkrachten in opleiding van de Hogescholen uit beide Limburgen; leden van schoolbesturen, leerkrachten kleuter-, lager- en secundair onderwijs, docenten en leerkrachten navorming/postgraduaat uit de provincies Limburg (NL/BE), Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Programma

9.00 uur
Ontvangst en kennismaken

9.30 uur
Verwelkoming door Ben Lambrechts, algemeen directeur Hogeschool PXL, Gui van Gorp, vicevoorzitter ANV en Herman Reynders, gouverneur Belgisch Limburg

10.00 uur
Keynote 175 jaar beide Limburgen: waarom ze toch niet bij elkaar horen door prof. dr. Ad Knotter, directeur van het Sociaal Historisch Centrum Limburg (NL) en hoogleraar Vergelijkende Regionale Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht

Keynote Limburg: de realiteit van de Taaldynamiek door Valeria Catalano, onderzoeker PXL-Onderwijsinnocatie

10.45 uur
Eerste ronde interactieve keuzesessies

12.00 uur
Warme lunch in het restaurant

13.15 uur
Keynote Betekenis van geografische identiteit, historische identiteit en taalidentiteit in een superdiverse maatschappij door prof. dr. em. Ludo Beheydt (UCL)

14.00 uur
Tweede ronde interactieve keuzesessies

15.15 uur
Optreden door Rick de Leeuw, schrijver, dichter, muzikant, laureaat Visser-Neerlandiaprijs

15.45 uur
Slotwoord door Hans Teunissen en Jean-Paul Peuskens, gedeputeerden Onderwijs van beide Limburgen, Axel Buyse, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland

Aansluitend wordt u een netwerkreceptie aangeboden.

Interactieve keuzesessies

Elke keuzesessie bestaat uit een panel van experts die in discussie treden over het thema in kwestie. Bij elke sessie is een moderator aanwezig en is er ruimte voor vraag en antwoord.

Thema’s

Over de grens leren en studeren; gezonde scholen over de grens; sociale gelijkheid in het onderwijs; als leraar over de grens werken; samenwerkende scholen over de grens; over de grens wijzer worden: (bij)scholing leraren (in opleiding); Vlaams en Nederlands onderwijs en erkenning van de onderwijsdiploma’s; schoolgebouwen en -uitrusting; school voor de toekomst.

Meer informatie en inschrijven