Meer dan een beeld

Lezing door Ton Quik

Aanvang 19:30 uur

Plaats Cultuurcentrum Baarle, Baarle Hertog/Nassau

Standbeelden zijn helemaal terug in de belangstelling. Vooral als we denken aan de heftige reacties tegen koloniale beelden en de nieuwe stroom aan herdenkingsmonumenten.

Standbeelden waren al duizenden jaren in gebruik voor de openbare zichtbaarheid, lang voordat de moderne media werden uitgevonden. Met voorbeelden uit vier eeuwen en vier continenten geeft Ton Quik voor het eerst in het Nederlandse taalgebied een portret van het proces van komen en gaan van de beelden op straten en pleinen. De vraag “welk beeld is hier op zijn plaats?” is gemakkelijk te beantwoorden zolang de kunst de spreekbuis is van politiek en geloof. Dat verandert als de kunst opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Maar wat gebeurt er als die wordt getoetst aan de nieuwe verhoudingen van de diverse samenleving? Kan buitenkunst echt voor iedereen zijn?  Is een beeld nog altijd méér dan een beeld alleen?

Ton Quik was conservator van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Hij was verder samensteller van meerdere exposities op het grensvlak tussen kunst en cultuur.

Deelname

De toegang bedraagt € 5,-. Voor ANV-leden is de toegang gratis. Aanmelden voor ANV-leden is noodzakelijk per email: info@anv.nl of per telefoon 0031703245514.

Locatie

Cultuurcentrum Baarle
Pastoor de Katerstraat 5-7,
Baarle-Hertog/Nassau.

Dit is een activiteit in samenwerking met Cultuurcentrum Baarle.