Kunst in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Lezing door Anna Rademakers

Aanvang 20:00 uur

Plaats Digitaal, Zoom

De landenafdeling Vlaanderen organiseert een digitale lezing door Anna Rademakers over haar onderzoek en boek: Moederstad & Vaderland: Nationale identiteit en lokale trots in de schilderswereld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1839).

Toen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in 1815 werden samengevoegd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, probeerde koning Willem I om nationale eenheid te creëren. Ook in de kunst. Het Noorden en het Zuiden hadden echter verschillende artistieke tradities en schilders opereerden veelal op lokaal niveau. Anna Rademakers beschrijft de artistieke ontwikkelingen in de handelssteden Amsterdam en Antwerpen en de hofsteden Brussel en Den Haag.


Over de spreekster

Anna Rademakers is collectiespecialist cultuurgeschiedenis aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Zij is lid van de redactie van het ANV-tijdschrift Neerlandia.
In 2014 werkte zij als coauteur van het boekje Een nieuw koninkrijk, een nieuwe kunst mee aan de serie over 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, die door het ANV uitgegeven werd.
Dit jaar promoveerde zij aan de universiteit van Groningen met Moederstad & Vaderland. Nationale identiteit en lokale trots in de schilderswereld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1839). Haar proefschrift werd inmiddels een prachtig boek dat dit jaar bij Verloren verscheen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Anna-Rademakers-lage-resolutie.jpg
Anna Rademakers | Foto KB Den Haag

Aanmelden

Om deze digitale lezing te kunnen bijwonen verzoeken we je vriendelijk om je per email te melden bij onze secretaris Peter Jansen secretaris@anv-vlaanderen.eu.
Je zal dan tijdig een uitnodiging met link ontvangen.
Opgelet: max. 100 deelnemers.