Koning Willem I en koning Willem II en de rol van het Belgische orangisme in de volhardingspolitiek

Aanvang 13:30 uur

Plaats Nationaal Archief, Den Haag

Een jaar na het verschijnen van de biografieën van de eerste drie koningen van Nederland, komt het boek Het Verloren Koninkrijk van Els Witte uit.

Nadat het Zuiden zich van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden heeft afgescheiden, opereert een sterke beweging van Oranjegezinden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel om weer aansluiting te krijgen met het koninkrijk Nederland. De Orangisten onderhouden in het geheim contacten met gelijkgezinden boven de Moerdijk.

DEBAT
Els Witte gaat in debat met Jeroen Koch over de rol van Willem I en de nieuwe aspecten in verband met zijn volhardingspolitiek. De discussie met Jeroen van Zanten gaat over de rol van de Prins van Oranje (later Willem II) en het Belgische orangisme.

Piet de Rooy (Prinsjesboekprijs 2014 voor Ons stipje op de waereldkaart, de politieke cultuur van modern Nederland) treedt op als debatleider.

PRESENTATIE NIEUWE UITGAVE door Janneke Weijermars
Een nieuw koninkrijk, een nieuwe kunst. Wens en werkelijkheid van Eveline Koolhaas-Grosfeld en Anna Rademakers. Deel 5 in de reeks ‘Noord en Zuid onder Willem I: 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Overhandiging eerste exemplaar aan Marco van Baalen (directeur Haags Historisch Museum) en Manfred Sellink (m.i.v. 1 december ’14 directeur Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen)

RECEPTIE EN SIGNEERSESSIE DOOR ALLE AUTEURS

DEELNEMEN
U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De toegang is gratis. Reserveren noodzakelijk.

DANK
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Archief.

Aanmeldformulier debat 1 november 2014

 

Velden met een * zijn verplicht

Nationaal Archief

Prins Willem Alexanderhof 20, 2595 BE  Den Haag

Het Nationaal Archief ligt naast het station Den Haag Centraal. U kunt de zijingang nemen bij het perron van RandstadRail (voorheen perron 12) en vervolgens het Anna van Buerenplein oversteken. Het Nationaal Archief ligt aan uw rechterhand.
De dichtstbijzijnde parkeergarage is: Q-park CS – New Babylon, Prinses Irenestraat 1, 2595 BD  Den Haag.