Il Maintiendrait: Willem I en het Koninkrijk der Nederlanden

Colloquium met o.a. Els Witte en Jeroen Koch

Aanvang 09:30 uur

Plaats Oud Gemeentehuis, Temse

In 2015 is het precies 200 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht: de vereniging van het huidige België en Nederland onder vorst Willem I van Oranje. In de nasleep van de Napoleontische oorlogen moest dit Koninkrijk een sterke buffer vormen tegen Frankrijk. Maar de natie was slechts een kort leven beschoren. Na amper 16 jaar riep België in 1831 zijn onafhankelijkheid uit, een feit dat de Nederlandse vorst pas in 1840 zou erkennen.

Toch drukte de Nederlandse periode een sterke stempel op het latere België. Onder het motto “De oude tyden zullen weldra herleeven” investeerde Willem I als verlicht despoot in talloze nationale projecten op het gebied van o.a. handel, infrastructuur, industrie en onderwijs. Hierdoor bleef een deel van de Belgen – vooral nijveraars, handelaars, vrije beroepen en ambtenaren – hem ook na 1831 trouw. In de geschiedenis worden zij “orangisten” geheten.

Tijdens het colloquium Il maintiendrait: Willem I en het Koninkrijk der Nederlanden laten vijf experts hun licht schijnen over deze bewogen, maar vaak vergeten periode en over de impact ervan op het jonge België. Zowel het brede historische kader als de specifieke Wase context komen daarbij aan bod. Het colloquium vormt meteen ook het Wase startschot voor de herdenkingsactiviteiten rond 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Programma

09.00 uur  Ontvangst
09.30 uur  Inleiding
09.40 uur  Els Witte (Prof. em. VUB) – De  Hollandse periode, de revolutie en de gevolgen ervan
10.20 uur  Jeroen Koch (Universiteit Utrecht) – Willem I en de Zuidelijk Nederlanden
11.00 uur   Pauze
11.25 uur   Hilaire Liebaut (Bibliotheca Wasiana) – Het orangisme in het Waasland
12.05 uur  Piet Veldeman (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) – De Belgische revolutie in het Waasland
12.45 uur  Plenair gesprek o.l.v. Tom Verschaffel (KULeuven)
13.15 uur   Afronding en receptie

Deelname

Deelname aan het colloquium kost 15 euro per persoon (incl. pauzes, receptie en broodjes).

Aanmelden colloquium 21 maart 2015

 

Velden met een * zijn verplicht

Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van 15 Euro op rekeningnummer BE42 09100070 0954, BIC GKCCBEBB, met vermelding van uw naam en ‘colloquium Willem I’.

Sprekers

Historica Els Witte is doceerde vanaf 1974 hedendaagse politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze van 1994 tot 2000 ook rector was. Haar aandacht gaat uit naar onder andere de Belgische revolutie van 1830, de vroege partijvorming en de Vlaamse beweging. In haar meest recente boek Het verloren koninkrijk onderzoekt ze het orangistische verzet tijdens en na de Belgische onafhankelijkheidstrijd.

Jeroen Koch is docent-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseert zich in de 19de– en 20ste-eeuwse Nederlandse en Europese geschiedenis vanuit culturele, sociale, economische en politieke invalhoeken. In november 2013 verscheen zijn biografie van koning Willem I (1772-1843). Hierin beschrijft hij het leven van Willem I in al zijn complexiteit: jeugd en hofleven, verering en verguizing, liefdes en ruzies, talent en onvermogen…

Hilaire Liebaut is oud-burgemeester van Lokeren, voorzitter van de erfgoedbibliotheek Bibliotheca Wasiana en jarenlang historisch onderzoeker. In 2013 bracht hij het boek Het orangisme in het Waasland en in het bijzonder in de steden Lokeren en Sint-Niklaas uit. In dit boek beschrijft hij de verzetsbeweging tegen de jonge Belgische natie, tijdens de jaren dertig van de 19de eeuw.

Historicus Piet Veldeman is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel. Hij specialiseert zich in de 19de eeuw en voerde o.a. onderzoek naar de ontwikkeling van de burgerwacht tussen 1830 en 1914. Vanuit dit onderzoek brengt hij zijn visie op de nasleep van de Belgische onafhankelijkheid in het Waasland.

Tom Verschaffel is professor aan de KULeuven, en specialiseert in de geschiedschrijving en historische cultuur van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Vanuit dit onderzoek publiceerde hij ook over de relaties tussen België en Nederland in de vroege 19de eeuw. Zo verscheen in 2005 het boekBroedertwist. België en Nederland en de erfenis van 1830 (i.s.m. Peter Rietbergen).

Oud Gemeentehuis

Markt 1, B-9140 Temse