Het Imperium Romanum

Een reis langs de grenzen van een verdwenen wereldrijk

Aanvang 20:00 uur

Plaats Digitaal, Zoom

Lezing door Luc Devoldere

In deze digitale lezing wil Luc Devoldere de grenzen van het Romeinse Rijk afreizen en noteren wat hij ziet. Van de muur van Hadrianus in Schotland, langs de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. Door Turkije, Syrië, Irak, Jordanië, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije naar Marokko. Hij werkt aan een boek over grenzen die bepalen en beperken, die identiteit geven en uitsluiten, beschermen en hypothekeren. In het beste geval wordt het ook een alternatief boek over Europa: geschreven vanuit één van de oudste mallen die ooit aan het continent vorm heeft gegeven, vanuit een droom die, sinds het trage uiteenvallen van dat Rijk, Europa blijft beheksen.

Over de spreker

Luc Devoldere (Kortrijk, België, 1956) studeerde oude talen en wijsbegeerte in Kortrijk en Leuven. Hij gaf les aan het Sint-Barbaracollege S.J. in Gent  en was hoofdredacteur en afgevaardigd-bestuurder van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. Hij publiceerde o.a. Wachtend op de barbaren: Essays; De verloren weg: Van Canterbury naar Rome; Mijn Italië; Lucifers bij de brand: Notities; Tegen de kruideniers: Over talen, Europa en geheugenWas alles al gezegd, nog niet door hen: Pleidooien & Aanklachten. Hij vertaalde Le Ceneri di Gramsci  (De as van Gramsci) van Pier Paolo Pasolini.
Luc Devoldere is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL), voorzitter van het Certaminacomité, Vlaamse Olympiade  Latijn & Grieks en van het Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

Deelname

Deze lezing vindt plaats via Zoom en is toegankelijk voor leden en niet-leden. Deelname is mogelijk door een email te sturen aan Peter Jansen, secretaris van de ANV-landenafdeling Vlaanderen:  secretaris@anv-vlaanderen.eu. Je zult dan tijdig een uitnodiging met link ontvangen.

Deze lezing wordt aangeboden door de ANV-landenafdeling Vlaanderen.