Excursie Alden Biesen en Maastricht

Lezing Jan Peumans Grensbeleving in het Maasgebied

Aanvang 10:00 uur

Plaats Kasteel Alden Biesen, Bilzen

Verslag
Alden Biesen en Maastricht bezocht

“Grensbeleving in het Maasgebied”, dit was het thema van een leuke Limburgdag op 21 september 2019, een gezamenlijk initiatief van de Regio der Beide Limburgen en de Landenafdeling Vlaanderen.

De dag begon in zaal Buitenhof in het kasteel Alden Biesen, waar de talrijke deelnemers werden verwelkomd met koffie en koek. Gastspreker Jan Peumans vergastte de toehoorders op een boeiende causerie. Wat grensbeleving betreft is hij immers een deskundige. Zijn moeder was Nederlandse en hij zag het levenslicht in Maastricht. Hij heeft zich in zijn loopbaan steeds ingezet voor samenwerking over de grens heen. Als leidraad door zijn verhaal gebruikte hij een brochure geschreven door Evrard Raskin (1935-2016, Limburgs VU-politicus), nog voorzitter geweest van ANV-Vlaanderen.

Aansluitend vond een gegidst bezoek plaats aan het kasteel zelf, dit onder leiding van kunsthistorica Greet Nijs. Voor de deelnemers brachten haar boeiende verhalen deze wondermooie historische plek weer tot leven.
De bus met het gezelschap begaf zich dan naar Vroenhoven (grensgemeente Riemst), waar de lunch werd genuttigd in de brasserie “Onder de Brug van Vroenhoven”. Een historische plek, want in de eerste dagen van WO II kwam deze brug in het oog van de storm.

Het bezoek aan historisch Maastricht met opnieuw Greet Nijs als gids was erg aangenaam en leerrijk. Vele prachtige en bijzondere plekken werden bezichtigd. Basilieken, omwallingen en poorten kwamen aan de beurt. En uiteraard ook het Brabantse en Luikse deel. De deelnemers genoten zichtbaar van deze uitzonderlijke introductie tot deze schitterende stad aan de Maas.

Tegen de avond keerde de bus terug naar zaal Buitenhof in het kasteel Alden Biesen, waar een gezellig avondbrood met soep op het gezelschap wachtte.
Het weer was de hele dag prachtig geweest. Voor alle deelnemers werd het een erg fijne en geslaagde dag om niet te vergeten.


Uitnodiging

De besturen van de regio der beide Limburgen en de afdeling Vlaanderen nodigen u uit op een aangename en boeiende Limburgdag met bezoek aan kasteel Alden Biesen en historisch Maastricht.

Programma

  • 10.00 uur Afspraak op de parkeerplaats van de Commanderij Alden Biesen (Bilzen), kasteelstraat 6. In het kasteel houdt Jan Peumans (erevoorzitter Vlaams Parlement) de causerie Grensbeleving in het Maasgebied.
  • 12.30 uur Verplaatsing met de autobus naar brasserie Onder de Brug van Vroenhoven voor de lunch
  • 15.00 uur Verplaatsing met de autobus naar Maastricht met gidsen; bezoek en rondleiding historisch Maastricht
  • 18.30 uur Terugreis met de autobus naar Alden Biesen voor afronding Limburgdag met een gezellig broodmaaltijd.
Jan Peumans – erevoorzitter Vlaams Parlement

Deelname

E 55,- per persoon (inclusief alle toegangsbewijzen, gidsen, autobus, lunch, avondmaaltijd).
Inschrijven vóór 10 september 2019.
Voor het programma met inschrijfformulier kunt u mailen naar: anvlimburgen@telenet.be.

Informatie over kasteel Alden Biesen