De twee kanten van het kanaal

Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden

Aanvang 20:00 uur

Plaats Digitaal, Zoom

Lezing door Harry De Paepe

De Nederlanden en Engeland hebben meer met elkaar gemeen dan ze zelf denken. De band tussen de twee kanten van het Kanaal is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem van Normandië in 1066 lukte met de steun van ‘Flemings’ en ‘Brabanters’. Het koningshuis en de Engelse economie steunden in de 14de eeuw sterk op de lakenhandel uit onze gewesten. In de 14de eeuw werden LageLanders in Engeland expliciet geviseerd tijdens de Peasant’s Revolt en het graafschap Vlaanderen werd zelfs het heuse mikpunt van een Engelse kruistocht. Dat en veel meer komt aan bod tijdens de lezing.

Harry De Paepe is de auteur van talrijke artikelen over de Britse politiek voor het online tijdschrift Doorbraak.be, maar ook voor Knack.be en vrtnws.be schreef hij ettelijke opinies over hetzelfde thema. Bij de Vlaamse radio is hij regelmatig te gast om de Britse cultuur en geschiedenis toe te lichten. Ook op televisie was hij daarvoor al meermaals te zien.

In 2017 schreef hij samen met Flip Feyten Stiff Upper Lips. Waarom de Engelsen zo Engels zijn’. Twee jaar later publiceerde hij het boek De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden. In 2020 verschenen van zijn hand Het Lam Gods. Bewonderd en Gestolen en Sausage. Een blik op Elizabeth II.

Locatie

De lezing wordt digitaal aangeboden via Zoom.

Deelname

Aanmelden kan per mail naar Peter Jansen, secretaris van de ANV-afdeling Vlaanderen: secretaris@anv-vlaanderen.eu. De uitnodiging met de koppeling wordt u tijdig toegezonden.

Dit is een activiteit van de ANV-afdeling Vlaanderen in samenwerking met de ANV-regio Izegem.