De Bronzen Uil 2020 tournee | Amsterdam

Machteld Siegmann over De kaalvreter

Aanvang 15:00 uur

Plaats de Brakke Grond, Amsterdam

Maak kennis met de winnaar van De Bronzen Uil 2020, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Beleef een interessant gesprek tussen auteur Machteld Siegmann en jurylid Marnix Verplancke over De kaalvreter. Na afloop is er een signeersessie.

De Kaalvreter

Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.

De kaalvreter is een origineel, overtuigend en mooi geschreven verhaal over afkomst en herinneringen. De personages trekken je het verhaal in. Wie begint met lezen is verkocht.’ – Franca Treur

**** ‘Moeilijk te geloven dat De kaalvreter de debuutroman is van Machteld Siegmann, zo knap zit het boek in elkaar. […] Onwaarschijnlijk sterk debuut.’ – De Limburger

**** ‘Het is aan de strakke regie van Siegmann en haar ingehouden stijl te danken dat al die narigheid toch een mooi boek oplevert.’ – Noordhollands Dagblad

Machteld Siegmann

studeerde Nederlands en Cultuurgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht en werkt als redacteur voor verschillende uitgeverijen. De kaalvreter, haar debuutroman, is niet autobiografisch, maar er zitten wel plaatsen uit haar jeugd verwerkt in het boek.

Niet alleen de jury was fan van de debuutroman, want ook de publieksprijs ging naar De kaalvreter. Siegmann ontving samen met De Bronzen Uil een cheque van 10.000 euro.

“De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen. Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving. Een boek dat ontroert en tot in de kern raakt en knaagt.”

Marnix Verplancke

studeerde filosofie aan de Universiteit Gent. Hij zette zijn eerste stappen in de journalistiek in 1992, bij het toen nog piepjonge Filosofie Magazine. Nadien ging hij freelancen voor de VRT-radio en voor verscheidene Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften. Vandaag publiceert hij op regelmatige basis in De Morgen, Knack en Trouw over literatuur, filosofie en wetenschap.  Hij is jurylid van De Bronzen Uil en zat in de jury’s van de Gouden Uil (2000 tot 2004) en de Libris Literatuurprijs (2015).

Locatie

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45
1012 KD  Amsterdam

Toegang

De toegang is gratis met de corona check app.
Reserveren is noodzakelijk en dat kan met dit formulier.

Geen velden gevonden.

 

De Bronzen Uil

is de prijs voor het beste Nederlandstalig literaire debuut in de Lage Landen van het Willemsfonds en het ANV.

Kijk voor meer informatie over de prijs op de eigen website van De Bronzen Uil.

Dank

Dit tournee is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Literatuur Vlaanderen en deMens.nu en wordt georganiseerd in samenwerking met Ambo|Anthos uitgevers.