Dagexcursie naar het Sigmaplan

De bescherming tegen overstroming

Aanvang 10:15 uur

Plaats Sint-Petrus Kerk, Bazel

De Schelde van de romantiek, de Schelde als levensbelangrijke slagader voor de economie, als één van de drukst bevaren rivieren in Europa, maar … de Schelde is ook een gevaar.

Op de grote overstromingsramp van 1953 gaf Nederland een krachtig antwoord met het Deltaplan. In 1953 en 1976 waren er ook in Vlaanderen heel wat stormvloedrampen, onder meer in de Scheldedorpen tussen Temse en Antwerpen. Vandaag dan weer vormt de stijging van de zeespiegel een bedreiging voor de hele aarde maar ook voor ónze toekomst.

In Vlaanderen werd daarom het Sigmaplan opgestart dat een brede beveiliging wil bewerkstelligen voor het Scheldebekken. Dat betekent naast de Schelde zélf ook haar vele bijrivieren: de Rupel, Durme, Zenne, Dender, Demer, Dijle, Grote en Kleine Nete…
Dat Sigmaplan moet tegen 2030 afgewerkt zijn.
Op de website krijgt u een mooi beeld van alle plaatsen waar onderdelen van het Sigmaplan werden of worden aangepakt. Versterkte dijken en gecontroleerde overstromingsgebieden met speelruimte voor het water werden het globale antwoord op de bedreiging voor het hele zeescheldebekken. Het herbouwen, verstevigen, verhogen van een deel van de Scheldekaaien in Antwerpen was bv.de laatste dagen een stuk Sigmanieuws.

Kruibeke

Het grootste overstromingsgebied (650 ha autovrij langs de Schelde) met de grootste waterbergende capaciteit voor extreem noodweer ligt in Kruibeke. Dat is reusachtig! Om u een idee te geven van de omvang: de oppervlakte van het Zwin is 200 ha.
Polders werden hier vooral rijke zeldzame getijdennatuur. Waterwegen en Zeekanaal, Natuur en Bos zijn de grote spelers in die realisatie.

Programma

10.15 uur Vertrek met de fluisterecomobiel voor een rit van 2 uur door de natuur van de overstromingsgebieden;

12.15 uur  Lunch in Den Duiventoren;

14.15 uur  Wandeling met een Barbiergids langs de Scheldedijk en sluizen bij het veer Kruibeke-Hoboken waar normaal wilde bloemenpracht zal bloeien op de vele opgespoten gronden.

16.00 uur  Bezoek aan de scheepsherstelplaats Nautisch Centrum Rupelmonde  waar historische Zeeuwse en Vlaamse schepen gerestaureerd worden. Vluchtige verkenning Rupelmonde, de geboorteplaats van de cartograaf Mercator, waar hij in de Graventoren gevangen werd gezet omwille van zijn Lutherse opvattingen.

Deelname

De prijs voor deze dagexcursie bedraagt E 40,- inclusief de lunch (soep, vlees/vis/vegetarisch, nagerecht) te betalen op rekeningnummer BE02 4470 0387 2140 (BIC: KRED BE BB) t.n.v. ANV Oost- en Zeeuws-Vlaanderen.

Slechts beperkt aantal deelnemers mogelijk

Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 22. U wordt daarom aangeraden snel in te schrijven. Deelname is verzekerd als de betaling is ontvangen en er nog voldoende plaats is. Is het maximum aantal deelnemers bereikt, dan ontvangt u uiteraard per omgaande uw betaling terug.


Aanmeldformulier Sigmaplan

Velden met een * zijn verplicht

Verzamelen bij de Sint-Petrus Kerk, te bereiken vanuit Antwerpen of Sint-Niklaas met o.a. bus 93 van De Lijn.

Koningin Astridplein 29, 9150 Bazel-Kruibeke