Bezoek normaalschool van koning Willem I in Lier

Excursie naar het gebouwencomplex van de kweekschool

Aanvang 14:30 uur

Plaats CC De Mol, Lier

Onze voorouders uit de achttiende en het begin van de negentiende eeuw konden veelal niet lezen of schrijven, hun handtekening was een kruisje. De leerplicht in België dateert van 19 mei 1914, de leerplichtwet in Nederland van 1900.

Het bestuur van ANV Oost- en Zeeuws- Vlaanderen nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan de normaalschool -voor lerarenopleiding- van koning Willem I in Lier.

Het bijzonder indrukwekkende gebouwencomplex was de enige gesubsidieerde kweekschool voor een deel van Nederland, voor heel Vlaanderen én voor Wallonië en Luxemburg.

Vandaag is ”alles“ er nog, weliswaar gedeeltelijk wat vervallen – maar op de gronden van de oude normaalschool komt binnenkort een totaal nieuwe woonwijk.
Vóór de sloophamer toeslaat kunt u samen met ons de site uitzonderlijk nog een laatste keer bezoeken met een prima gids uit de hoogste kaders van de onderwijswereld of ”de Guimardstraat”: de heer Wim Vertommen.

In Lier zelf bezoeken we de gids ook nog enkele plaatsen die de tijd van Willem I oproepen en wandelen we even langs het begijnhof waar we herinneringen ophalen aan Felix Timmermans.

Voor de liefhebbers eindigen wij wellicht bij een pint en mogelijke hap op een bijzondere plaats.

Lier: zondag 2 april 2017.

Vertrek in Lier om 14.30 uur bij het Cultureel Centrum DE MOL (voer in uw GPS Aarschotsesteenweg nr.1 in, daar bevindt zich een ruime gratis parkeerplaats ‘De Mol’).

Wie graag wil meegaan, bevestigt zo snel mogelijk zijn/haar deelname op het volgende e-mailadres: ria.goossenaerts@skynet.be.
Wij verwelkomen u heel graag, maar denk erom dat het aantal deelnemers beperkt is!

Cultureel Centrum De Mol

Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier