Koninklijk raam uit 1922 terug in Briels stadhuis

Het gebrandschilderde raam dat in 1922 door het ANV werd geschonken en rond 1995 was zoekgeraakt, komt terug in het Brielse stadhuis. Dat heeft wethouder Dick Verbeek van Brielle op 19 april 2017 bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering van Historische Vereniging De Brielse Maasmond. Het raam bevat een voorstelling van de Koninklijke Familie die op 1 april 1922 de 1 aprilviering in Brielle bijwoonde: koningin Wilhelmina, de bijna 12-jarige prinses Juliana, koningin-moeder Emma en prins Hendrik.

Geschenk van het Algemeen-Nederlands Verbond

Het gebrandschilderde raam werd in 1922 vervaardigd door de Haagse firma Crabeth in opdracht van het Algemeen Nederlands Verbond, dat het aan de stad Brielle schonk naar aanleiding van de 350e herdenking van de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572.
Het raam verdween rond 1995 tijdens de renovatie van het stadhuis. Historische Vereniging De Brielse Maasmond, en vooral haar lid Aart Heijmans, en oud-Briellenaar Rens van Adrighem hebben veel moeite gedaan het raam op te sporen.

Zoektocht in 2009 leverde niets op, maar…

Het raam is teruggevonden bij glazenier Johan de Haan van het Haarlems Glas in Lood Huis die het op een rommelmarkt in Amsterdam gekocht heeft. Via het Algemeen Nederlands Verbond werd de gemeente Brielle in contact gebracht met de glazenier. De Haan zal het raam in opdracht van de gemeente Brielle restaureren en terugplaatsen in het stadhuis.
Wethouder Dick Verbeek: “Ik ben blij dat het mooie gebrandschilderde raam weer terug komt in het Stadhuis van Brielle waar het gewoon hoort te zijn. Het krijgt een mooie plaats zodat iedereen het kan bewonderen”. De gemeenteraad van Brielle heeft besloten de middelen vrij te maken om dit culturele erfgoed voor Brielle te behouden.

Bron: Historisch Museum Den Briel

Het middenpaneel van het koninklijk raam in Brielle
Het complete raam uit 1922. Het middenpaneel en onderste paneel zijn gerestaureerd.

 

Het onderste paneel van het koninkrijk raam.