Woon-werkateliers in Spanje voor kunstenaars, schrijvers, vertalers, wetenschappers

Callosa d'en Sarrià
Callosa d’en Sarrià

In Callosa d’en Sarrià, een klein stadje in de provincie Alicante, heeft de Fundación Cultural Knecht-Drenth (FCKD) vier monumentale panden ingericht als atelier met woonruimte. Deze ateliers zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik door kunstenaars, schrijvers, vertalers en wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen. De FCKD werd opgericht door mecenassen Tijmen Knecht en Helen Knecht-Drenth. Het secretariaat is ondergebracht bij het ANV.

De panden

Atelier

De ateliers zijn ingericht met het oog op professioneel gebruik. Er zijn grotere en kleinere ruimtes geschikt voor verschillende soorten artistiek werk. Er is gelet op een goede belichting. Basisbenodigdheden zoals ezels en bokken voor beeldhouwwerk zijn aanwezig evenals spoelbakken en werktafels. Alle panden hebben een wasmachine en wifi-internetaansluiting.

 

Atelier E-plus Calle Molina 16

Eettafel

Dit pand heeft twee ateliers van 45 m2 en twee slaapkamers voor twee personen verspreid over twee verdiepingen. Op de begane grond zijn een eetkamer, zitkamer, keuken, badkamer en wc. Op het dak is een terras met magnifiek uitzicht op het gebergte en het kustland met de zee. Dit woon-werkatelier is geschikt voor meerdere kunstenaars. Dit atelier is zeer geschikt voor tweedimensionaal, groter werk. Dit pand is ook geschikt voor een gezin.

Atelier E3 Calle Molina 17

Dit pand heeft twee ateliers van 40 m2 en 25 m2, dakterras, een slaapkamer met badkamer, een ruime zitkamer, een bescheiden keuken, een eetkamer (of werkkamer) van 15 m2. E3 is minder geschikt voor zeer groot werk.

Atelier E4 Calle Molina 17

E3 en E4 lopen via verspringende niveaus door elkaar heen maar zijn geheel van elkaar gescheiden. E4 is kleiner, heeft een eetkeuken, twee ateliers, 28 m2 en 26 m2, een slaapkamer en een badkamer. Via een trap vanuit het atelier bereikt u het hoogste dakterras.

Atelier E5 Plaza Arabal 21

Dakterras

Dit atelier bestaat uit een zit-eetgedeelte, een keuken, badkamer en toilet. Op een verdieping hoger zijn er een slaapkamer en een werkkamer en weer daarboven een groot atelier van 45 m2. Vanuit die ruimte voert een trap naar een dakterras. E5 is uitermate geschikt voor een groter werkende schilder.

Alle woonruimtes zijn simpel ingericht, in traditioneel Spaanse sfeer. Al het noodzakelijke is aanwezig maar de ruimtes zijn uiteraard niet te vergelijken met de toeristische appartementen aan de kunst. De panden zijn bedoeld om in te werken.

Ervaringen

Op de eigen website vindt u meer informatie en ook verhalen van gasten met hun ervaringen. Bekijk hier het verslag van schrijfster Marieke van der Pol.

O, Ayuda van Marieke van der Pol

Voorwaarden en prijzen

De prijzen variëren van 440 tot 660 euro per maand (310 tot 540 euro november-februari).

Overzicht met prijzen en voorwaarden

Aanvragen

U kunt in aanmerking komen voor een verblijf van minimaal een maand door het invullen en insturen van dit formulier met cv en kort werkplan.

Callosa

Calle Molina 17,
03550 Callosa d'en Sarrià
Calle de Molina 17, Callosa d’en Sarrià
 

Het stadje en omgeving

Callosa ligt tussen de bergketens Sierra de Bernia en de Sierra Aixorta, aan het uiteinde van het dal van de Riu Guadalest, ongeveer vijftien kilometer landinwaarts vanaf Benidorm. Het stadje is tegen een helling aangebouwd. Het oudste, meest meest schilderachtige gedeelte, is tevens het hoogste deel van het stadje, met zeer steile, smalle straatjes en witgekalkte huizen. Hier bevinden zich de panden van de FCKD. Sinds het begin van de vorige eeuw heeft het centrum zich steeds verder naar beneden verplaatst. In dit grotere en modernere gedeelte bevinden zich winkels, bedrijven en horecagelegenheden. Met 8000 inwoners blijft Callosa qua omvang een dorp.

De zee

De zee ligt op circa 9 kilometer. Bij Altea zijn enkele aardige strandjes en kleine strandtentjes waar hapjes en drankjes (chiringuitos) verkrijgbaar zijn. Een aanrader voor wie het toerisme in Benidorm wil vermijden. Callosa zelf heeft een sportbad en er zijn diverse zwembaden in de buurt. Altea is een gezellig plaatsje om eens uit te gaan, vooral het oude stadsdeel is de moeite waard. Er zijn nog meer aardige dorpjes in de buurt, waarvan er een aantal bekend is om hun wekelijkse rasto (vlooienmarkt), zoals La Nucia, dat de grootste zondagsmarkt heeft.