ANV Debutantenprijs

Lezersprijs voor het beste fictiedebuut

 

De editie van 2018 is gestart

Er zijn al uitgevers die hun debuten van 2017 hebben ingestuurd. De vakjury is al druk aan het lezen. Het moment waarop de eerste titels doorgaan naar de longlist houden we nauwlettend in de gaten.

Word kernjurylid

We hebben iets veranderd.  Voorheen kon iedereen na het bekendmaken van de shortlist online een oordeel geven en meestemmen voor de winnaar. Met behulp van sociale media zijn gemakkelijk stemmers te vinden die op een favoriet stemmen en een inhoudelijk oordeel achterwege laten en zelfs niet alle boeken hebben gelezen. Daarom hebben we de stemprocedure veranderd. Alleen lezers die voor 1 februari 2018 kenbaar hebben gemaakt de drie titels te zullen lezen en te beoordelen, kunnen kernjurylid worden en stemmen voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Welke boeken er gelezen moeten worden, is dus een verrassing. Wel kan op de website van de ANV Debutantenprijs worden gevolgd, welke boeken Nederlandse en Vlaamse uitgevers hebben ingezonden en welke daarvan zijn geselecteerd voor de longlist.

Leesclub

Het ANV richt een leesclub op om de genomineerde boeken te bespreken. Hiervoor komt de club een dag in Roosendaal en/of Antwerpen bij elkaar. Ook niet ANV-leden kunnen meedoen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deelnemers kunnen de genomineerde titels gratis lenen bij het ANV.

Aanmeldformulier voor kernjury

Velden met een * zijn verplicht

De vakjury voor de ANV Debutantenprijs 2018 is bekend

De vakjury stelt een longlist samen en kiest hieruit drie kanshebbers voor de ANV Debutantenprijs.

Samenstelling

Casper Markesteijn (tekstschrijver, voorzitter DordtLiterair), Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs), Kees Snoek (schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs), Esther Op de Beek (Universiteit Leiden), Arjan Peters (recensent en redacteur van de Volkskrant).