Hoop op Toekomst – Belgische kranten in Nederland tijdens WO I

Ingeborg Kriegsman

Aanvang 15:30 uur

Plaats De Tinnenpot, Gent

Het boek Hoop op toekomst is geschreven aan de hand van de kranten die de Belgische vluchtelingen zelf hebben gepubliceerd tijdens hun opvang in vluchtoorden en interneringskampen. Het boek bevat fragmenten uit de kranten die letterlijk zijn overgenomen, in de schrijfstijl van honderd jaar geleden. Diverse onderwerpen komen aan bod, over de oorlog maar ook over het dagelijks leven. Zo krijgt men een goed beeld van hun belevenissen in Nederland. Bij het boek zit de dvd Het verhaal van een miljoen Belgische vluchtelingen die hun toevlucht zochten in Nederland van Leo van Maaren. Tijdens de lezing zullen ook fragmenten van deze dvd worden vertoond. De film van Leo van Maaren (75 min.) laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien aan de hand van getuigenissen door nabestaanden zowel vanuit Nederlands als Belgisch perspectief met uniek en authentiek filmmateriaal uit 1916, afkomstig uit het EYE Film Instituut en het Imperial War Museum.

Over de spreekster

Ingeborg Kriegsman is schrijfster en fotograaf. Zij heeft vier boeken op haar naam staan. Naast Hoop op toekomst verschenen een boek over de Boheemse kerkhervormer Jan Hus en twee romans: Grijze jeugd en Match. Op dit moment werkt zij aan een vertaling van het Tsjechische boek Tylda over een joodse familie in Theresienstadt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder geeft zij communicatie-adviezen, met name over asbest, en is ze vaste tekstschrijver van het Vlaamse magazine Bellissimo.

Dit is de vierde lezing in de reeks Vluchtelingen zijn van alle tijden die het ANV samen met het Museum Huis Doorn organiseert.

Deelname

E 10,- inclusief consumptie na afloop.
ANV-leden, Vrienden Huis Doorn, jongeren tot 23 jaar krijgen E 5,- korting.
Kaartverkoop voorafgaand aan de lezing. U wordt vriendelijk verzocht uw komst vooraf aan te kondigen.

Aanmelden

Velden met een * zijn verplicht

Theater De Tinnenpot

Tinnenpotstraat 21,
9000 Gent

Tinnenpotstraat 1, 9000 Gent