Excursie Staats-Spaanse linies

Met ANV naar de Staats-Spaanse Linies

Aanvang 08:55 uur

Plaats Vertrek, PR Gentbrugge

Op onderstaande foto zien we het standbeeld van prins Maurits (1567-1625) op de markt van IJzendijke. Deze zoon van Willem de Zwijger verdreef in 1604 de Spanjaarden uit het Fort van Ysendijck. Als groot veldheer had Prins Maurits de reputatie een zeer bedachtzaam mens te zijn, vandaar ook zijn liefde voor het schaakspel.

De ANV-regio Oost- en Zeeuws-Vlaanderen heeft op 9 juni jl. een busreis georganiseerd naar  het weidse, boeiende Zeeuws-Vlaanderen. In dit gebied vinden we de Staats-Spaanse linies terug onder de vorm van versterkte stadjes, forten, omwallingen, schansen, courtines, enz. De troepen van de Spanjaarden en de Staatse Nederlanden stonden hier tientallen jaren neus aan neus. Hier werden ook de tactiek van inundaties en nieuwe technische oorlogsvoering met enig succes toegepast. Onze huidige staatsgrens werd bepaald door de frontlijn van 1648, die vaak samenvalt met de grillige rand van de inundatiegebieden!

Op het programma stonden onder meer Waterlandkerkje, IJzendijke dat in 1303 stadsrechten kreeg, de Linie van Oostburg en de Kruisschans in Sluis. Onder begeleiding van twee gidsen, werden de talrijke deelnemers ondergedompeld in de bewogen geschiedenis van eeuwen geleden. Vermeldenswaard is dat drie laureaten van de jaarlijkse redactiewedstrijd van La Maison du Néerlandais in Belle (Zuid-Vlaanderen) als prijs deze uitstap aangeboden kregen van het ANV.

Het weer was prachtig, ’s middags was er een uitstekende lunch in het Mauritshof te IJzendijke. Tegen de avond ging het naar  het historische  Groede, voor een extra mooi afsluitprogramma bij Adrie Oosterling in zijn Theater De Twee Duiven. De kleinkunstenaar vertelt, musiceert en zingt over zijn Zeeuws-Vlaanderen, zijn landje apart, het unieke streepje Nederland!
Voor de deelnemers was het een erg leuke en geslaagde dag.